Synskadade i länet känner stor besvikelse

I Kalmar och Västervik finns det syncentraler. Antalet tjänster inom verksamheten har varit desamma som vid starten för många år sedan.
? Vi känner en oerhörd besvikelse över att landstinget inte vill tillföra syncentralerna ytterligare personal, säger ombudsman Tommy Andersson inom de synskadades riksförbund.

Västervik2007-06-21 13:09
Landstinget gör dock satsningar.
? Fem miljoner kronor satsas för att äldre med sjukdomar på gula fläcken i ögat skall kunna få en ny medicin, säger landstingsrådet Lena Segerberg (s).
? Vi är medvetna om att det finns önskemål om ytterligare personal men vi måste göra prioriteringar. Om ett stort antal äldre kan få det bättre så kan läkartid frigöras för att kunna ta hand om ytterligare patienter inom en kortare tid.

Tommy Andersson tror dock inte att den nya medicinen är något undermedel.
? Visst är det bra att en satsning trots allt görs men vad vi har efterlyst är en en bättre rehabilitering för de synskadade. Och då behövs personella resurser.
? Det känns som att när doktorn gjort sitt är det inte så intressant med vad som händer med oss som sjukvården inte kan hjälpa utan som får en bestående synskada. säger Tommy Andersson .

Syncentralen i Kalmar startade 1975 och i Västervik kom man i gång 1986.
? Sedan dess har antalet besök fyrdubblats med personalstyrkan varit densamma. I Kalmar län har vi även en äldre befolkning än genomsnittet i landet vilket medför att antalet synskadade är större, säger Tommy Andersson .
Landstinget har dock gjort sin prioritering med att sats pengar på ny medicin.
? Vi ger inte upp utan kommer att ta nya tag redan till hösten, säger Tommy Andersson .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om