– Vi hade egentligen kunnat välja vilket länsdelssjukhus som helst i landet, utvecklingen ser likadan ut, säger Erik Sandberg.
Han förklarar att det på senare år har pågått en centralisering och nivåstrukturering inom svensk sjukvård, där politikerna enats om att alla avancerade kirurgiska ingrepp ska samlas, och utföras på färre sjukhus. Bakgrunden till det är att en statlig utredning visade att upp till 500 liv skulle kunna räddas varje år om vissa kirurgiska ingrepp centraliseras. Till exempel rör det sig om cancerkirurgi.
– I Västervik blev det här väldigt tydligt. När vi började filma hade de just blivit fråntagna operationer för ändtarmscancer, som flyttades till länssjukhuset i Kalmar, säger Erik Sandberg.
I dokument inifrån: Den stora sjukhusstriden, får vi sedan följa kirurgerna Mehmet Gözen och Magnus Fröstorp på Västerviks sjukhus, som oroar sig för sjukhusets framtid när de kirurgiska specialiteterna försvinner en efter en.
– Plockar man bort för mycket specialkirurgi försvinner kunskap från sjukhusen och då kan resultatet bli en sämre akutsjukvård, säger Erik Sandberg.
Han berättar att Magnus Fröstorp, som är verksamhetschef vid kirurgkliniken, tycker att gränsen är nådd för hur mycket man kan ta bort från sjukhuset utan att riskera patientsäkerheten på akutverksamheten och han är också orolig för att det kommer att skapa problem med bemanningen.
– Det var precis det som hände i Sollefteå i västernorrland. Det började med att man flyttade canceroperationerna, sedan fick man svårt att behålla kirurgerna och att rekrytera nya. Till slut kunde man inte ha en fungerande förlossningsavdelning eftersom det inte fanns någon som kunde utföra kejsarsnitt, säger Erik Sandberg.