Svidande kritik mot skolan

Rektorn ger inte föräldrar information om mobbningen.

Västervik2004-04-03 01:00
Många Föräldrar till barn på den skola i kommunen där en 12-åring har utsatts för svår mobbning är arga, bedrövade och besvikna. Skolans ledning tycks vilja lägga locket på mobbningsproblemen.
- Redan från början har informationen brustit från skolledningen sida. Hade vi vetat mer om omständigheterna hade det här inte behövt hända, eller gå så långt, säger ordföranden i skolans föräldraförening.
12-åringens svåra situation har tagits upp på flera av föreningens möten, där även pojkens mamma har deltagit.
- Skolledningen har varit inbjuden till mötena, men vi har inte fått någon respons.
Föräldraföreningen har på olika sätt försökt att få en bättre dialog med rektorn. Vid upprepade tillfällen har föräldrarna föreslagit ett möte så att samtliga föräldrar får information om vad som händer på skolan. Deras vädjan har mötts av kalla handen.
- Jag är besviken på den bristande dialogen. Vi gav rektorn möjlighet att välja tid och plats för ett möte. Men rektorn har inte nappat. Jag har tolkat det som att vi från föräldraföreningen inte ska lägga oss i detta.
- Vad jag också finner mycket anmärkningsvärt är att förvaltningschefen känt till problemen i ett års tid utan att agera för att stötta skolledningen bättre, säger föreningens ordförande.
Flera barn på skolan utsätts nu för mobbning, och försöken att lösa problemen tar mycket kraft från elevernas skolarbete.
- Det är bra att man pratar mycket om mobbningen i klasserna, men det leder ju inte fram till något. Det skapar även en olust och skuld bland barnen.
En annan förälder som VT har talat med beskriver en känsla av ilska och vanmakt på grund av den rådande bristen på information.
- Kommunikationen fungerar inte alls med skolan. Vi föräldrar som varken har barn som är offer eller förövare, har inte fått någon information alls om hur man hanterar situationen på skolan, säger föräldern.
- Det handlar ju inte om att hänga ut personer, men vi måste ju få veta vad som händer. Alla behöver hjälpas åt i den svåra situation som har uppstått.
Först i februari 2004 skickade rektorn ut ett brev till samtliga föräldrar. Då hade problemen pågått sedan höstterminen. I brevet berättade rektorn om mobbningen och att man hade beslutat att ta hjälp från Friends.
- Men varför har man inte agerat tidigare?
Många föräldrar har erbjudit sig att hjälpa till som stöd under rasterna.
- Vi fick ingen respons alls på förslaget. Det hade varit så enkelt för oss att vara extravakter. I stället blir vi bortryckta.
- Det är ju vi föräldrar som har det yttersta ansvaret för barnen, men vi släpps ju inte in. Därför har vi ju svårt att ta det ansvaret.
Bristen på information får även andra konsekvenser.
- Jag har svårt att handskas med barnens frågor hemma. De är oroliga och vill prata om vad som händer på skolan, och så har jag svårt att bemöta deras frågor eftersom jag vet så lite om vad som händer.
Förtroendet för rektorn, som upplevs som konflikträdd, är i gungning.
- Man blir ju misstänksam, men jag vill ju inte tro att skolledningen inte vill ta i det här.
Problemen på skolan väcker även en oro för barnen på skolan.
- Jag är inte själv rädd att mina barn ska bli offer eller förövare, men utan trygghet i ett hårt klimat kan ett barn tvingas att själv bli hård mot andra. Det skrämmer mig.
Att en 12-åring utsätts för så grovt våld under skoltid har väckt starka reaktioner bland föräldrarna.
- Det är många känslor runt det som har hänt här. Det jättesorgligt att det har kunnat gå så här långt, innan skolledningen gör något åt problemen.

Fotnot: Enligt sena uppgifter till VT har nu rektorn gått med på att kalla till ett föräldramöte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om