Där gav han sin syn på relationerna mellan Sverige och USA och på en del av de ekonomiska problemen som många länder kämpar med.
Hur ser man i USA på Sverige ?
- Mycket positivt. Rent historiskt så är Sverige en av USA:s äldsta vänner, de första svenskarna kom redan 1638. Vi var faktiskt det tredje landet som erkände USA:s förenta stater. Det finns mer än fyra miljoner amerikaner som har svenska rötter. Att åka upp till staterna i norr och träffa ättlingar till utvandrarna är något av det roligaste jag vet.
Finns det något kvar av den kyla som fanns i relationerna under Palmes tid?
- Nej, absolut inte. Vi har breddat våra relationer med USA på flera sätt, inte minst genom vårt samarbete i Afghanistan och nu senast i Libyen. Vi har också många biståndsprojekt tillsammans. I de nya möjligheter som finns genom internet har Carl Bildt och Hillary Clinton haft mycket samarbete och kämpat för frihet på nätet. De är också mycket intresserade av vårt sätt att försöka lösa energifrågorna genom att satsa på fler olika energislag.
- Man har också uppmärksammat vårt sätt att hantera den ekonomiska krisen. Nyligen var det en serie artiklar i Washington Post om hur vi klarar vår välfärd.
Hur ser du på den ekonomiska krisen i USA?
- Läget är förstås mycket allvarligt. Det är den fråga som alla amerikaner pratar om i dag. Vad som händer om inte president Obama lyckas lösa krisen är svårt att tänka sig. Skattehöjningar sätter sig ju republikanerna emot och då gäller det att dra ner på utgifterna. Hur det ska gå till är nog oklart. Ska man sluta betala ut pensioner? Ska soldaterna inte få sin lön? Självklart påverkar det här amerikanernas syn på USA:s kostsamma engagemang utomlands. Man kan märka en krigströtthet. Det är därför USA inte velat engagera sig så mycket i Libyen. Tiden när USA var världspolis och ryckte ut i oroshärdar är nog över. Då känns det viktigt att EU stärker sin roll och visar att man är beredd att ta sitt ansvar.
Hur ser du på den ekonomiska krisen i en del av Europas länder?
- Den är allvarlig, men jag är säker på att den varit ännu allvarigare för länder som Grekland om det inte funnits någon europeisk union. Som integrations- och fredsprojekt är EU unikt i världen. Att få med flera länder som till exempel Turkiet är viktigt. Att komma med i unionen är en drivkraft för många länder som ännu står utanför.
Hur uppfattar du president Obama?
- Han är mycket intelligent och lätt att tycka om. Han betyder absolut mycket för hur USA uppfattas i omvärlden. Det är intressant att notera att under vårens uppror i arabvärlden har aldrig USA varit måltavlan, inga amerikanska flaggor har bränts.
Vad vet amerikaner i allmänhet om Sverige?
- Just nu att Stieg Larsson kommer från Sverige. Var man än kommer i landet och berättar att man är svensk så pratar man om hans böcker, det är helt otroligt.
Nu har du varit Sveriges ambassadör i USA i fem år är det dags för pension snart?
- Man vet aldrig. Normalt förordnas man på tre år med möjlighet till ytterligare två års förlängning. Men jag trivs och vi får se vad som händer.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
- Att få visa upp Sverige och att vara med och knyta kontakter mellan Sverige och USA. Kontakterna sker ofta över en middag på ambassaden. Vi tar emot 5 000-6 000 gäster varje år, ofta i mindre grupper så diskussioner är möjliga över matbordet. Då kan vi också visa fram att Sverige är en matnation att räkna med.
-Att få arbeta i vår nya ambassad, som invigdes för fem år sedan, är också mycket stimulerande. Den har blivit som ett landmärke i Washington. Vi hade 250 000 besökare under förra året. Där har vi möjlighet att visa upp mycket av det Sverige är bra på. Vi har haft utställningar och seminarier om vårt sjukvårdssystem, hur vi minskat olyckor i trafiken och nu senast om hur vi klarat vår ekonomi.
Vad uppskattar du mest när du kommer hem till Sverige ?
- Naturen och det sköna sommarvädret.