Sveriges nyaste mjölk
Självbärande plåttak och ventilation utan fläktar bland finesserna.
Foto:HANS BRANDIN På grund av den sanka marken som krävde pålning måste golvet armeras och konturerna byggas upp för hand. Ett tidsödande arbete. Här monteras gjutformen i plåt för gödselrännan.
Foto:
- Jag visste att det skulle bli ganska mycket dyrare på grund av markförhållandena, så det är kalkylerat, säger Per Ekenger, som går mot strömmen och bygger nytt mjölkstall med robot.
Det som kostat extra är pålning och när marken kräver pålning så går det inte att gjuta på det billigaste sättet. Istället måste golvet armeras. Ett tidsödande arbete, men bygget blir stabilt.
Stallet blir 42 x 20 meter och rymmer ett 60-tal mjölkande kor plus ytterligare ett 20-tal djur. Bygget beräknas kosta 5,5 miljoner och ska tas i bruk i sommar.
Sveriges senaste mjölkstall rymmer självklart en hel del finesser.
- Utgångspunkten har hela tiden varit att bygga energisnålt, säger Per Ekenger. Det har styrt valet av robot och det har styrt flera andra detaljer också.
Utgödslingen är ett exempel. Djuren ska inte gå på spalt utan på en bred gummimatta. En skrapa dras sakta över gummimattan och för med sig träcket ut ur byggnaden. Om skrapan kommer mot en ko så stannar skrapan. I mitten av den gummiklädda gödselrännan finns en fördjupning där urinen samlas upp och skrapas med i samma moment som gödselskrapan. Det ger bättre miljö.
Byggnaden är isolerad. Både tak, väggar och ljusinsläpp. Så det kommer aldrig att bli frysgrader inne. Däremot blir det friska fläktar för genom en 50 centimeter hög nätförsedd öppning runt om strömmar friskluften in. I taket finns ljusinsläpp/ventilationsluckor som styrs manuellt via elmotorer. Inga elektriska fläktar behövs, det blir självdrag.
Taket är en nyhet i ladugårdssammanhang. Takstolarna av limträ har inte några reglar. Det styva, djupt veckade (korrugerade) plåttaket är självbärande. Plåtarna läggs omlott vid varje takbjälke. Över innertaket har isolerande frigolit skruvats och över den ett yttertak.
Höjdare från Plannja var ner och tittade på monteringen. De hittade lätt till Gamleby för det är där som färgen till plåten har tillverkats (på Akzo Nobel Nippon Paint). Färgen har bara gjort en resa upp till Luleå och vänt innan den hamnat på taket ett par hundra meter från fabriken.
Byggnaden levereras i moduler från Byggland medan monteringen sköts av Eskil och son från Loftahammar. Inredningen från Laval ska Per Ekenger montera själv. Sedan ska bara roboten från Lely installeras innan korna kan börja använda sitt nya, ljusa och luftiga hem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!