Sveriges charmigaste folkpark
På midsommardagens afton är det dags för årets tillställning i Solstadströms Folkets Park.
Öppnar upp. På midsommardagens afton blir det rajtantajtan i Folkets Park i Solstadström.
Foto:
Festplatsen ligger väl inbäddad vid sjökanten till Maren och den gamla dansbanan i Solstadström har traditioner sedan 1920-talet då traktens danssugna firade midsommardansen här. Folketshusföreningen i Blankaholm håller liv i den gamla traditionen.
- Hit kommer familjerna med barn och barnbarn och för många utsocknes har det blivit en populär hemvändardag. Chansen att träffa gamla bekanta är säker, säger Pernilla Fransson-Nilsson, ordförande i Folketshusföreningen.
På onsdagskvällen var styrelsen samlade på festplatsen och stämde av så att allt är i ordning inför den magiska kvällen i månens sken till Titanix orkester från Valdemarsvik.
- Förr hade vi två orkestrar. Då spelade den ena orkestern gamla hederliga danslåtar och den andre spelade disco. Det blev inte lyckat. Vi hoppas på att vår orkester i år har bred repertoar, säger Sam Florén.
Sam har varit med sedan barnsben på festplatsen och berättar om tiderna då Emil Karlsson från Mörtfors körde båten "Aron" till Solstadström.
- Lasten var förnäma Stockholmsdamer som väl kom hit för att sola sig, det var alltid roligt att stå vid kajen och kolla när Emil kom med lasten. Roligt är att vi i år premiärkör turen från Mörtfors till dansen på midsommardagen med en båt som påminner om "Aron", berättar Sam.
Minns gör också makarna Monika och Sylve Johansson i Solstadström. Det var här på festplatsen de träffades på midsommardansen 1959.
- Jag är uppväxt i Solstadström och självklart står festplatsen mig varmt om hjärtat, här fann jag ju också kärleken, säger Monika och ler mot maken Sylve.
Paret flyttade till Oskarshamn men varje midsommardans var de vikt för Folkets Park. Familjen återvände och flyttade till Solstadström och är närmast granne med festplatsen, som ligger i Oskarshamns kommun.
- Det gör ingen skillnad hos befolkningen i Solstadström att vi tillhör olika kommuner, säger Monika.
I Marströmmen i Solstadström går gränsen på ena sidan till Oskarshamns kommun och andra sidan till Västerviks kommun.
Platsen är historisk. När Folkets Park firade 70 års jubileum år 2000, berättade numera avlidne Algot Andersson från Blankaholm festplatsens historik.
Allt började när sågverket togs i drift 1918 och två år senare kom glasbruket i drift. De båda industrierna betydde ett uppsving för Blankaholm och Solstadström. Folkmängden ökade med 300-400 personer och av dem var många ungdomar som ville roa sig.
Den första dansbanan byggdes av ungdomar med hjälp av Albin Johansson vid Strömstorpet. De fick hyra mark av Blanka gård, samma bolag som byggde sågverket och glasbruket. 1925 flyttades dansbanan till Solstadström på Virums gårds mark. Algot Andersson var ordningsvakt på sommardanserna och de överförfriskade la han på gräsattan och såg till att de höll sig lugna till fjärdingsmannen anlände. På vintern byggdes banan in och en kamin höll värmen. Bio var också ett populärt nöje här under den mörka årstiden.
Kommer besöksantalet midsommardagen att slå "Snoddas" publikrekord i juni 1953. Då trängdes 800 personer i parken och Folketshusföreningens behållning blev 1007 kronor och nio öre. Snoddas fick 700 kronor i gage.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!