Sverigedemokraterna vann ingen plats i landstinget
Sverigedemokraterna lyckades inte ta mandat i landstingsvalet i Kalmar län. Det står klart sedan 161 av länets 187 distrikt i går var räknade. Med 26 distrikt kvar att räkna behöver partiet knappt 1 000 röster - en siffra som är alldeles allt för hög för att rimligen kunna nås.
Med 161 av de 187 distrikten räknade får partiet 3 315 röster, eller 2,64 procent av rösterna. För att ta plats i fullmäktige krävs tre procent, eller omkring 4 250 röster. Med detta glapp på nästan 1 000 röster är det inte möjligt för Sverigedemokraterna att vinna tillräckligt med stöd.
Kvar att räkna återstår 18 000 röster, plus en del förhandsröster.
Men i det preliminära valresultatet från valnatten hamnade inte mer än 507 av dessa 18 000 röster på något av partierna i gruppen "övriga partier". Även om - vilket inte är troligt - Sverigedemokraterna får samtliga dessa övriga röster är det inte tillräckligt för nå över spärren på tre procent.
Och antalet förhandsröster som tillkommer utöver de röster som räknades på valnatten lär inte vara tillräckligt många för att ändra på detta.
Ytterligare ett faktum som talar emot Sverigedemokraterna är det antal röster som socialistiska partiet och Sveriges pensionärers intresseorganisation (SPI) fått i landstingsvalet.
Som VT tidigare skrivit finns det 4 606 röster i potten "övriga röster" för Sverigedemokraterna att slåss om. Av dessa behöver partiet alltså omkring 4 250 för att vinna en plats i landstingsfullmäktige.
Men redan efter 161 distrikt står det klart att det stöd socialistiska partiet och SPI fått, med 457 respektive 302 röster, gör att det inte är möjligt för Sverigedemokraterna att nå siffran 4 250.
Därmed kvarstår det ovissa läge om vilka partier som ska styra landstinget som rådde innan Sverigedemokraterna seglade upp som en möjlig valvinnare.
Med 34 mandat för de fyra borgerliga partierna och 33 mandat för socialdemokraterna och vänsterpartiet får miljöpartiet en avgörande vågmästarroll.
Partiet har sedan valet den 17 september suttit i förhandlingar med båda blocken för att diskutera vilka partier man ska stödja. Besked i frågan ges på presskonferens på fredag eller senast på lördag.
- Just nu har vi tagit en time out i väntan på den slutliga röstsammanräkningen. Men vi har haft ett jättebra samtalsklimat med båda blocken, säger Akko Karlsson, partiets representant från Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!