– Jag tycker att de bedömer att vi gjort bra saker, och att vi varit handlingskraftiga. Sedan vill de ha mer dokumentation. Men enligt mig är ju definitionen av en kris något man inte kunnat förutse, och då vill de se en skriftlig krisberedskap över vem som gör vad... En kris har man inte papper på, säger hon.
Hon tror dock att socialnämnden, och kommunen överlag, var väl förberedd att hantera oförutsedda situationer redan innan covid-19 slog till.
– Vi hade en väldig ankomst av ensamkommande barn 2014–2015, och då fick man tänka fort i socialförvaltningen. Ledningsfunktionerna fick jobba utan att ha papper och penna på vad som skulle göras.
– När ett barn helt plötsligt anlände i Linköping eller Norrköping så fick den som hade tid och möjlighet åka, utan att det fanns en dokumenterad strategi för det. Jag tror att förvaltningsledningen hade nytta av det under pandemin, de var vana att jobba "ad hoc".
Tycker du att det finns något som sticker ut i rapporten?
– Nej, inget särskilt. Den sammanlagda bedömningen är att vi har gjort det vi ska. Sen har vi självklart tagit med oss lärdomar.
Vilka lärdomar?
– Nu, när det känns som att vi behöver vara lite i beredskap igen, är det lätt att ta tillvara på den organisationen vi hade, säger hon. Hon tar som exempel att det skulle gå enkelt att återinföra en "tjänsteman i beredskap", och att alla nu vant sig vid digitala möten.
– De digitala mötena, när hälso- och sjukvårdschefen informerade uppemot 65 personer samtidigt, om riktlinjer, smittläget, och om nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, det är lätt att gå tillbaka till, säger hon.
På tal om riktlinjer: när medarbetarna observerades i september 2021 brast vissa hygienrutiner – såsom munskydd vid nära vård – vid var tredje observation. Hur kan det vara så?
– Jag är nog inte rätt person att fråga det. Alla vet ju det här, jag tycker att det har funnits klara instruktioner. Alla borde förstått hur viktigt det är, och det finns ingen ursäkt att låta bli, säger hon.
Och hon har rätt: medarbetarna fick instruktioner om hygienrutiner både via skrift, film, och muntligt av sjuksköterskor på enheterna.
– Vi vet att det gått fram, men när det gäller följsamheten mot regler kan vi inte göra mer än att informera, följa upp, och fråga varför.
Att stärka följsamheten mot hygienrutiner är en av rapportförfattarnas hemläxor till nämnden.