Svensken får i sig 40 kilo socker per år
Dolt socker är en folkhälsofara. Vattenautomater införs på Västerviks skolor.
Igår informerade tandhygienisten Linda Grauers och skolsköterskan Leif Svensson på gymnasiet om det dolda sockret i maten, De vill uppmana alla ungdomar att byta läsken mot vanligt vatten. På så vis uppnås många hälsovinster och många sockerbitar kan undvikas.
- De vet ju att vatten är bättre än läsk, men läsk är gott och billigt, säger Linda Grauers.
På väggen bakom den nyinstallerade vattenautomaten har hon satt upp anslag om det dolda sockret och många elever som hon pratat med har hajat till inför att det till exempel gömmer sig nio sockerbitar i ett glas apelsinjuice.
- De frågar om lightprodukter. Det är bra för tänderna, men de innehåller aspartam så det är inte så bra för kroppen.
Allt socker som vi västerlänningar får i oss med maten varje dag leder till att sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes typ 2 (åldersdiabetes) ökar.
- Det är skrämmande, säger Linda Grauers. Hon säger att det är det och tandhälsan som hon trycker på när hon pratar med eleverna.
- Det tänderna mår bra av mår hela kroppen bra av.
Rådet är alltså att äta mindre socker och mer grönsaker, frukt, fisk och andra råvaror. Och att dricka vatten istället för läsk.
FAKTA: Det dolda sockret
Genomsnittssvensken får i sig ungefär 40 kilo socker på ett år. Den stora sockermängden är en fara för folkhälsan; bland annat ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes typ 2 (åldersdiabetes) som kryper ner i åldrarna.
Läs på innehållsförteckningen hur mycket socker en produkt innehåller, det är inte alltid som tillverkaren vill ange exakt hur mycket socker det är, men står det högt upp på förteckningen betyder det att det är mycket. Står det inte "socker" så är kolhydrater samma sak.
Så här mycket socker döljer sig i några vanliga livsmedel:
Läsk, 2 dl 6 sockerbitar
Mariekex, 2 st 1 sockerbit
Ketchup, 2 msk 4 sockerbitar
Smågodis, 100 g 22 sockerbitar
Apelsinjuice, 2 dl 9 sockerbitar
Fruktyoghurt, 2 dl 7 sockerbitar
Nyponsoppa, 2 dl 7 sockerbitar
Genomsnittssvensken får i sig ungefär 40 kilo socker på ett år. Den stora sockermängden är en fara för folkhälsan; bland annat ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes typ 2 (åldersdiabetes) som kryper ner i åldrarna.
Läs på innehållsförteckningen hur mycket socker en produkt innehåller, det är inte alltid som tillverkaren vill ange exakt hur mycket socker det är, men står det högt upp på förteckningen betyder det att det är mycket. Står det inte "socker" så är kolhydrater samma sak.
Så här mycket socker döljer sig i några vanliga livsmedel:
Läsk, 2 dl 6 sockerbitar
Mariekex, 2 st 1 sockerbit
Ketchup, 2 msk 4 sockerbitar
Smågodis, 100 g 22 sockerbitar
Apelsinjuice, 2 dl 9 sockerbitar
Fruktyoghurt, 2 dl 7 sockerbitar
Nyponsoppa, 2 dl 7 sockerbitar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!