Enligt flera mediers rapportering trappas konflikten i Etiopien upp dag för dag och rebelltrupperna rycker allt närmare huvudstaden Addis Abeba.
Anna Tjärvar som varit stationerad i Addis skickades i lördags hem till Sverige igen tillsammans med ett 20-tal andra UD-kollegor, för att avvakta utvecklingen.
Nu är det återigen distansarbete som gäller för en tid, förklarar Anna som tillfälligt flyttat in hos sonen Kristian i Västervik. Minst tre veckor kommer hon att arbeta från Sverige men om utvecklingen förvärras i Etiopien kan det förstås bli längre än så.
– Det är många frågetecken just nu, säger hon.
Innan hemresan var läget just i huvudstaden Addis Abeba lugnt, förklarar Anna. Men UD:s anställda uppmanades packa en så kallad "grab bag" att ha redo, då de skulle kunna bli evakuerade med kort varsel – vilket de också blev.
Nu är bara ambassadören, ett säkerhetsteam samt vissa basfunktioner från UD kvar i Addis Abeba.
– Det är verkligen trist, trist för landet.
Det var i september 2019 som hon påbörjade sin nya tjänst på den svenska ambassaden i Addis Abeba – ett uppdrag som bland annat innebär att hon arbetar med miljö, klimat, livsmedels- och skogsfrågor över ett stort geografiskt område, nämligen hela området söder om Sahara.
Och under ett halvår var läget "normalt" men sedan bröt pandemin ut.
Även då skickades personalen hem och fick arbeta från Sverige under fem månaders tid. Det var våren 2020. I augusti samma år kunde de återvända till Etiopien.
– Covid har varit den främsta bromsklossen sedan jag påbörjade anställningen. Jag har ju inte kunnat besöka de projekt och insatser som vi har igång på olika håll i Afrika. Pandemin har också gjort att projekt försenats.
Hur ser utsikterna för ett nära förestående eld upphör ut, i Etiopien?
– Det är svårt att säga. Det florerar så skiftande uppgifter. Men jag vet att det pågår många olika förhandlingar och medlingsförsök mellan regeringen och TPLF (Tigreanska folkets befrielsefront) där bland annat USA:s sändebud och Afrikanska Unionen deltar.
Inbördeskriget i Etiopien har pågått sedan november förra året. På ena sidan står regeringen och på andra sidan regionen Tigray som tidigare styrt landet i decennier.
Kriget började då regeringsstyrkor inledde en offensiv mot Tigray efter att regeringsstyrkor i Tigray attackerats.