Svårt veta hur många hus som står öde

Hur många övergivna hus finns det egentligen runt om i Västerviks kommun? Ja, det kan man nyfiket undra. Från miljö- och byggnadskontorets sida har man dock ingen uppfattning om hur det ligger till med den saken.

"Som fastighetsägare har man ansvar att se till att huset och tomten är i gott skick", säger Carolina Stalebrant, miljö- och byggnadschef.

"Som fastighetsägare har man ansvar att se till att huset och tomten är i gott skick", säger Carolina Stalebrant, miljö- och byggnadschef.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2022-09-17 16:00

– Det är inget som vi för register över, inget vi är ålagda att inventera enligt bygglagen, förklarar Carolina Stalebrant, miljö- och byggnadschef i Västerviks kommun.

Men alla fastigheter har en fastighetsägare som är ansvarig, betonar hon.

Det som möjligen skulle kunna säga något om huruvida ett hus är bebott eller inte är sophämtning och vatten och avlopp på fastigheten.

Som fastighetsägare till en permanent- eller fritidsbostad är man skyldig att ha ett abonnemang för sophämtning. Dispens kan ges om man till exempel inte bor på fastigheten.

– Men det ger ju ingen indikation på om huset är övergivet eller ej, poängterar Carolina Stalebrant.

Vad har man för ansvar, som fastighetsägare, för att ta hand om sitt hus och sin tomt?

– Man har ett stort ansvar att se till att fastigheten är i gott skick. Särskilt i ett område med flera hus där man påverkar andras boendemiljö. Man ska hålla det säkert, snyggt och vårdat, säger Stalebrant. 

– För ett hus i ett enskilt läge där det inte finns risk att direkt påverka någon så är kraven lite lägre, fortsätter hon.

Från kommunens sida genomför man dock ingen uppsökande verksamhet.

Som regel har man fått in klagomål från närboende i de fall det blir fråga om ett föreläggande, förklarar hon. 

– Då förs som regel en dialog med fastighetsägaren i fråga. Och om denne inte vidtar de åtgärder som krävs kan det i slutänden bli fråga om vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!