Svårt hitta deltidsbrandmän

"På sikt kan det bli ett problem i Västervik."

Ännu fungerar det, men Västerviks kommun kommer på sikt att få problem med att rekrytera nya deltidsbrandmän till stationerna i Västervik, Hjorted, Ankarsrum, Gamleby samt Loftahammar. Orsaken är att allt fler arbetsplatser på landet försvinner och landsbygden därmed avfolkas. Foto: MAGNUS GLANS

Ännu fungerar det, men Västerviks kommun kommer på sikt att få problem med att rekrytera nya deltidsbrandmän till stationerna i Västervik, Hjorted, Ankarsrum, Gamleby samt Loftahammar. Orsaken är att allt fler arbetsplatser på landet försvinner och landsbygden därmed avfolkas. Foto: MAGNUS GLANS

Foto:

Västervik2004-08-27 01:00
- Kortsiktigt klarar vi det, men på längre sikt kan vi få problem med att klara rekryteringen av deltidsbrandmän. Framför allt beroende på landsbygdens avfolkning och att arbetsplatser på mindre orter försvinner.
Det säger brandingenjör Håkan Olsen på räddningstjänsten i Västervik.
Många kommuner har idag svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän.
Nu vill regeringen se förslag på långsiktiga lösningar för att komma åt problemet.
- Personalen är det viktigaste vi har. Utan den klarar sig inte svensk räddningstjänst, säger Lennart Larsson på Räddningsverket.
Deltidsbrandmännen utgör en stor del av svensk räddningstjänst. Rekryteringsproblem inom yrket är ett nationellt bekymmer.
Av kommunerna i Kalmar län var det bara Hultsfred som lyckades klara rekryteringen av deltidsbrandmän till samtliga orter med deltidsbrandkår, visar en undersökning länsstyrelsen nyligen gjort.
I flera kommuner var problemen så stora att man hade svårt att klara beredskapen mot bränder.
- Kortsiktigt har vi inte dessa personalproblem här i Västerviks kommun, vi löser det med den personal vi har och vi har hittills alltid kunna hålla den beredskap som är satt av kommunen.
- Långsiktigt kommer vi dock att få problem med att finna folk, i takt med att arbetsplatser på landet läggs ned och landsbygden därmed avfolkas, säger Håkan Olsen.
Idag kan räddningstjänsten i Västervik lösa tillfälliga problem genom att byta ut personal.
- Alla deltidsstationer går på fyra skift och om någon blir sjuk kan vi plocka över folk från ett annat skift.
Västerviks kommun har totalt 110 man arbetar som deltidsbrandmän i Västerviks kommun. I Hjorted, Ankarsrum, Gamleby, Loftahammar samt inne i Västervik.
En deltidsbrandmans anställning bygger på att han/hon har en ordinarie anställning, som man tillfälligt kan lämna, på bostadsorten.
Anspänningstiden är fem minuter. Efter fem minuter ska brandmannen ha tagit sig till stationen, ha bytt om samt vara på väg ut med brandbilen.
- Det innebär att det ställs ganska hårda krav på den personal vi anställer.
Därtill måste deltidsbrandmannen uppfylla fysiska krav.
- Fystesterna har dock aldrig varit några problem här i Västervik. De som varit intresserade av att arbeta hos oss har också klarat fystesterna.
I Edsbruk har man idag ett så kallat räddningsvärn.
- Där är brandmännen inte anställda av oss. De är utrustade med sökare så att vi kan nå dem vid en brand. De har ingen plikt att inställa sig och de har ingen fast beredskap, men de får betalt av oss när de gjort en insats, berättar Håkan Olsen.
En deltidsbrandman har däremot en grundersättning för sin beredskap, plus betalning per timme när han/hon är ute på larm eller övning.
Kvinnor är idag en i stort sett outnyttjad resurs för att lösa rekryteringsproblemen. Bara 150 kvinnor jobbar som deltidsbrandmän runt om i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om