Svårt hitta brandmän – fördomar är ett hinder

De flesta, som vill, kan träna upp sig så att de kan bli brandmän. Sara Stenbeck hoppas att fler vågar testa. Det behövs personal.

Sara Stenbeck hoppas att de ska hitta folk till de vakanta tjänsterna på räddningstjänsten.

Sara Stenbeck hoppas att de ska hitta folk till de vakanta tjänsterna på räddningstjänsten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Västervik2022-02-09 07:20

Räddningstjänsten i Västerviks kommun söker nu deltidare till fyra olika orter: Gamleby, Ankarsrum, Loftahammar och Överum. I Gamleby har det varit svårt en längre tid att hitta personal. Ankarsrum kan också vara besvärligt emellanåt.

Sara Stenbeck är styrkeledare och rekryteringsansvarig på räddningstjänsten. Hon säger att det är likadant i resten av landet, när räddningstjänsterna söker folk:

– Man ser en trend, som har pågått i några år, att det blir allt svårare att få tag på personer som vill jobba med det här. Vi har dragit igång ett projekt för att locka sökande, prata med arbetsgivare och behålla befintlig personal, de tre sakerna.

undefined
Rycka ut på trafikolyckor är en del av räddningstjänstens arbete.

Till stationen i Gamleby behövs två personer, varav en är en pooltjänst. Dessutom saknas en deltidare vardera på ytterligare tre orter, som nämndes inledningsvis.

Stenbeck är dock noga med att påpeka att det inte är så att det fattas folk, om något händer.

– Den ordinarie personalen är helt fantastisk på att ställa upp och täcka upp för vakanser, säger hon.

I klartext innebär det att de får jobba jour oftare, för att det ska finnas personal i tjänst. Det kan givetvis fungera en tid, men är ingen långsiktig lösning. Dels blir det slitsamt för personalen i längden, dels kan det bli problem om det till exempel uppstår stora skogsbränder.

– Då behövs det full bemanning, konstaterar Sara Stenbeck.

undefined
Vid skogsbränder kan det gå åt mycket personal.

Hon hoppas att de ska ha fått tag på nya deltidare som är medicinskt godkända, utbildade och redo att börja jobba till sommaren.

Samtidigt vill hon passa på att slå hål på den myt som många har om yrket: att man måste vara "biffig" och så. De flesta människor kan träna upp sig så att de klarar fyskraven. Men många tror inte det.

– Det är ett av de största hindren som vi har att jobba med, säger Stenbeck.

Hur ska man vara för att passa som brandman då?

– Man ska vara en vanlig människa, kunna lära sig nya saker och tycka att det är roligt och utvecklande att hjälpa andra människor. Man får vara beredd på obekväma och okända händelser, men så är det ju i många jobb.

Räddningstjänsten rycker inte bara ut på bränder och olyckor, utan även sjukvårdslarm. Då är det en stor fördel om det finns en deltidskår i närheten, som snabbt kan vara på plats.

– Vi måste få folk att förstå att det är folk på orten som skapar räddningstjänsten. Utan dem går det inte, säger Sara Stenbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!