– Det är synd, köttet är bra och är en resurs som borde kunna användas mer.
Det säger Christer Fällgren i Västervik. Han är kock på restaurang Smugglaren och har många års erfarenhet av att tillreda rätter med vildsvinskött.
– Vi har ju bra kontakter med jägare och kan få tag på det kött vi behöver till restaurangen, men det är svårare för folk i allmänhet.
En färsk rapport, "Från skog till krog", visar att de vildsvin som skjuts i Sverige sällan säljs vidare till restauranger och konsumenter.
De största hindren är hanteringen av köttet, höga kostnader, dålig lönsamhet samt okunskap hos konsumenterna. Vildsvinet ses som ett problem och inte som en resurs.
Christer Fällgren har just nu bra tillgång till vildsvinskött och på menyn står kotlettrad, alltså ryggbiff, som på tallriken får samsas med vildsvinsjärpar.
– Det ger en bild av köttets karaktär. Köttet är magrare och lite mustigare än den vanliga grisen.
Han tror att folk nog är lite skeptiska till vildsvinskött, men att det kommer att förändras i och med att vildsvinsstammen växer och avskjutningen ökar.