Svårt att visa sin sexuella identitet

Att stå upp för sin sexuella identitet är tufft i Västervik. Synpunkten delades av flera när en panel på Mejeriet i Västervik diskuterade kring begreppet identitet och vad man väljer att berätta om sig själv för andra.

Samtalsledare. Lars Farago från produktionsbolaget Vargkatten inledde panelsamtalet genom att ställa frågan: "vad berättar jag om mig själv?"

Samtalsledare. Lars Farago från produktionsbolaget Vargkatten inledde panelsamtalet genom att ställa frågan: "vad berättar jag om mig själv?"

Foto: Nils Gruvebäck

Västervik2016-03-09 21:53

Mikael Eriksson, präst i Svenska kyrkan, inledde panelsamtalet på Mejeriet med att poängtera av att väldigt få av de som tillhör ett religiöst samfund pratar om religion. Han berättade för åhörarna om ett begravningssamtal han haft med barn till en man som nyligen dött. Vid frågan om religion var viktigt för mannen när han levde svarade barnen att religion aldrig varit viktigt i föräldrahemmet. Änkan till mannen skruvade då på sig och berättade att hon och hennes man bett tillsammans för barnen varje kväll.

– Vad är det som gör att två föräldrar kan be för sina barn varje kväll men barnen vet aldrig om det? Vad är det som gör att det här är en sida av oss som vi inte pratar om?

Mikael Eriksson menar att det finns ett yttre skal som alla ser och sedan finns det fler sidor som man kan välja att visa upp.

– Kommer jag att lyfta min sexuella identitet eller är det något jag håller tyst om? Kommer jag att lyfta hur jag ser på andra viktiga frågor eller kommer jag hålla tyst om det också?

Med i panelen var bröderna David och Fredrik Garlén från RFSL. Fredrik Garlén startade upp RFSL:s verksamhet i Västervik för ett år sedan och han berättade att det gensvar han fick från kommunen i uppstartsfasen var att det inte fanns några homosexuella, bisexuella, trans- eller queerpersoner i Västervik.

– Jag tyckte att det lät väldigt konstigt, jag var ju det, säger Fredrik Garlén.

Fredrik Garlén märkte trots beskedet att det fanns ett stort behov av RFSL i Västervik men även på andra orter i Kalmar län.

– Det har gått väldigt snabbt och nu finns vi i alla tolv kommuner.

Just sin identitet är något som de som söker sig till RFSL har ett stort behov att prata om.

– Vi har många som kommer till oss som har en dold identitet. En identitet som de inte vågar stå för öppet bland andra människor, säger Fredrik Garlen.

– Hos oss kan de visa den identiteten, de vågar prata om vilka de verkligen är, vilka ambitioner de har och vad som håller dem tillbaka, säger David Garlén.

Mikael Eriksson tror att det är mycket rädsla kopplat till sexualitet som skiljer sig från heterosexuella normen i samhället. Han tror inte att han gått ut med sin sexualitet om han varit tonåring, homosexuell och gått på gymnasiet i Västervik.

– Jag är heller inte säker på att jag skulle rekommendera någon av mina konfirmander att skylta med det om den sa att "jag är gay". Jag känner inte Västerviksborna ännu men jag tycker ändå att det är ganska tufft i den här stan.

Mikael Eriksson får medhåll av David Garlén som menar att det är lätt att få den bilden och att man på sätt och vis måste dölja sig själv för att passa in. Samtidigt menar han att det verkar bli mer accepterat att vara hbtq-person bland tonåringar i dag.

– Det är de som är framtiden, säger David Garlén.

Kvällen arrangerades av Mejeriet Ungdoms kulturhus tillsammans med produktionsbolaget Vargkatten och ungdomsföreningen KUNG i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om