Svårt att hitta vikarier för specialutbildade sköterskor
"Det måste löna sig att arbeta" är ett känt politiskt påstående, särskilt gäller det inom vården och särskilt sommartid. En grupp som det blivit allt svårare att hitta semestervikarier till är sjuksköterskor med specialkompetens.
Stress. Under sommartid ökar stressen för sjukvårdspersonalen. Särskilt gäller det för specialistsjuksköterskor som är en bristvara. Arkivbild Anders Liljegren
Foto:
- Det var mycket lättare för några år sedan, säger hon, då kunde vi erbjuda tredubbel ersättning om någon gick i och arbetade extra, nu får de bara dubbel timlön. Och vem vill byta en midsommarhelg med familj och vänner mot ett arbetspass på sjukhuset för en så liten ersättning?
Hon är, som en av de ansvariga på avdelningen, skyldig att se till att det finns kompetent personal också på sommaren.
- Det händer ganska ofta att vi själva får ta på oss extra arbetstimmar. Vi får kompensation för det senare, men det är ju på sommaren som vi också vill ha vår ledighet.
Tidigare fanns det så kallade bolagssjuksköterskor att få tag på. Men det har blivit betydligt svårare under senare år. Att hitta sjuksköterskor med specialkompetens har visat sig extra svårt. De lockas ofta att åka till Norge och arbeta för en betydligt högre lön än den de kan få i Sverige.
- På IVA måste alla ha den kompetensen, säger Christina. Vi får de svåraste fallen till oss, och på sommaren ökar ofta antalet svåra olyckor som kräver extra insatser, insatser som vi aldrig kan planera för.
Ett bättre ekonomiskt utbyte för det ansvar och den fyra år långa utbildningen är något som hon och andra specialutbildade sjuksköterskor skulle önska.
Enligt en nyligen publicerad rapport från Socialstyrelsen så är just specialutbildade sjuksköterskor den av vårdens yrkesgrupper som det är, och kommer att bli, stor brist på inom svensk sjukvård. För att råda bot på det förhållandet anser man från vårdförbundet att det inte i första hand är fler utbildningsplatser som krävs, utan bättre utbyte i lönekuvertet. Att tjäna några hundralappar mer per månad anses inte stimulera till vidareutbildning.
Hanne Danielsson, personalchef på sjukhuset tycker inte att hon upplevt att det allmänt varit större problem med semestervikarier i år än tidigare år.
- Det är nog bara just inom områden där det krävs specialutbildade sjuksköterskor som har varit lite svårt, i övrigt har vi alla pass besatta som normalt.
- Beträffande ersättning så följer vi gällande avtal, men sommar är ju alltid sommar, är hennes kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!