Svårt att få tag på praktikplatser för yrkeselever

Det är ibland svårt att få tag på APL-platser för elever på gymnasiets yrkesprogram, och på vuxenutbildningen, vilket i slutändan kan leda till att elever inte kan fullfölja sin utbildning.

Det kan vara svårt att få tag på praktikplatser på yrkesprogrammen.

Det kan vara svårt att få tag på praktikplatser på yrkesprogrammen.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2021-11-29 07:30

Frågan tas upp i barn- och utbildningsnämndens internkontroll, där man identifierar möjliga riskområden. APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och är viktigt för att elever som går olika yrkesutbildningar ska kunna ta sin examen. I förlängningen handlar det om en risk för att kommunen inte uppfyller de krav på skolan som ställs i lagen. 

– Emellanåt har vi svårt att få tag på APL-platser till elever, vilket inte är bra. De behövs för att vi ska kunna examinera våra elever, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef. 

Om inte tillräckligt många elever examineras är risken även att det kommer saknas arbetskraft i vissa branscher i framtiden. 

– Om företagen vill ha kompetens är det viktigt att de också ställer upp med APL-platser, säger Magnus Bengtsson, som samtidigt konstaterar att många företag är jätteduktiga på att ta emot elever. 

Är det någon särskild bransch som det är svårt att hitta platser inom? 

– Nej, inte generellt. 

Händer det att elever inte får någon APL-plats? 

– Vi lyckas lösa det i de allra flesta fall, men med en hel del arbete. 

För att komma åt problemet ska gymnasie- och vuxenutbildningschefen ha en fortsatt dialog med programråden om hur viktigt det är att alla hjälps åt, för att säkerställa att alla får en APL-plats. Man ska också kontrollera årligen hur det gått att få fram platser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!