Svårt att få MC-kort i Kalmar län

59 procent av alla män och 37 procent av alla kvinnor i Kalmar län har klarat förarprovet för MC hittills i år och provresultatet skiljer sig mycket mellan länen. På Trafikverket säger man att skillnaden länen emellan kan bero på för vem man kört innan provet.

Västervik2011-08-05 00:00

I Västervik finns inget eget kontor för behörighet för MC och därför är det svårt för trafikverket att svara på hur många i Västervik som försökt ta MC-kort.

- Kontoret i Kalmar skickar personal till Västervik, Oskarshamn och Nybro så att de som tar provet ska slippa åka till Kalmar. Statistiken visar just kontoret i Kalmar men jag kan tänka mig att av de 84 som tog provet i Kalmar län kanske ett 20-tal var från Västervik, säger Krister Wiberg på Trafikverket.

Under årets första halva godkände trafikverket nära 72 procent av alla som gjorde körprov för lätt eller tung motorcykel i Sverige. I Kalmar län godkändes 48 personer av de 84 som försökte sig på ett MC-kort. Hur det gick skiljer sig åt mellan kvinnorna och männen, av de åtta kvinnor som tog provet blev endast 37 procent godkända medan det gick bättre för de 76 män som försökte. Där var det 59 procent som klarade sig.

Krister Wiberg säger att könsskillnaderna beror på att det är färre kvinnor än män som vill ta MC-kort.

- Har du lägre siffror får du en mer osäker statistik. Över huvud taget är det ganska få som vill ta MC-kort och då är det klart att statistiken ser lite dålig ut.

En man som hemskt gärna vill ha ett MC-kort klarar sig enligt statistiken bäst i Eskilstuna där drygt 85 procent klarade sig. Att det kan skilja sig så mycket mellan länen säger Krister dels kan bero på antalet som tar provet men också hur man tagit sig fram till förarprovet.

- Om du kört privat eller hos en professionell skola spelar ju roll förstås. Det är fler som klarar sig som gått riktiga utbildningar än de som kört för mamma eller pappa.

Hur vet man då att det inte hänger på förarprövarna hur provet går? Krister Wiberg säger att Trafikverket jobbar mycket med kvalitet.

- Vi har satsat mycket resurser på att få förarprövarna så lika som möjligt i sina bedömningar. Det är subjektiva bedömningar som görs men de är professionella. Alla orter har samma upplägg och kriterier, oavsett om det är en privatägd skola eller inte. Vårt mål är att förarna ska klara sig ute i trafiken utan att ställa till det för sig själv eller andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om