Svårt att få behandling för tinnitus

Allt fler ungdomar tar skada av höga ljudnivåer.

Öronläkaren och audiologen Sture Lindholm berättade på Hörselskadades dag om metoder för att lindra tinnitus, som allt fler svenskar drabbas av.  Foto: ANDERS LILJEGREN

Öronläkaren och audiologen Sture Lindholm berättade på Hörselskadades dag om metoder för att lindra tinnitus, som allt fler svenskar drabbas av. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2003-10-20 01:00
Tinnitus är ett växande samhällsproblem. Cirka 15 procent av Sveriges befolkning har tinnitus i varierande omfattning.
- Av dessa tror man att cirka tre procent har riktigt plågsamma besvär som påverkar hela tillvaron, säger öronläkaren och audiologen Sture Lindholm som igår föreläste på Hörselskadades dag i Västervik.
Att vara drabbad av tinnitus är att ha upplevelser av ett ljud som inte går att mäta, men som ändå engagerar hjärnan.
Ljudet kan liknas vid ett ihållande pipande eller tjut. Det kan också uppfattas som ett brus, sus eller brummande ljud. Besvären kan leda till en ond cirkel.
- När ljudupplevelsen börjar inkräkta på sömnen blir man extra trött. Det i sin tur gör att tinnitusen blir värre.
Under de senaste 20 åren har hörselvården märkt av en stor ökning av tinnitus bland ungdomar.
- För 20 år sedan var det ovanligt att ungdomar hade tinnitus. Så är det inte i dag, säger Sture Lindholm.
Samtidigt som ljudnivåerna inom arbetslivet har sänkts under samma tjugoårsperiod har ljudtekniken inom musikområdet utvecklats mycket. Kilowatt har blivit megawatt, och ungdomar exponeras i dag för betydligt högre ljudnivåer på diskotek och konserter.
Enligt Sture Lindholm löper ungdomarna mycket höga risker för bullerskador i dessa miljöer. Nu diskuteras en ny lagstiftning om ljudnivåer, något som Sture Lindholm välkomnar.
- Man kan i dag inte garantera att ungdomarna inte får bullerskador i dessa miljöer. Discjockeys och ljudtekniker borde redan i dag ta ett större ansvar.
Det finns ingen effektiv behandling för tinnitus. Det kan ha att göra med att forskning saknas på området.
- Man tror att det kan finnas ett samband mellan hörselskador och tinnitus, men även att stress kan ha en påverkan. Det är därför bra om man kan sanera sin miljö från det som orsakar stress och trötthet.
Hörapparat kan lindra besvären. Antidepressiva medel har visat sig effektiva i en del fall, trots att depression inte är en grundorsak. Samtalsgrupper kan vara en annan väg att handskas med sin tinnitus.
Nu provas även en ny metod med en brusgenerator som kan maskera störande ljud i kombination med psykologsamtal.
- Men det kräver ju stora insatser för både sjukvård och patient, säger Sture Lindholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om