Svårare och svårare att hitta arbetskraft

Att hitta folk personal inom restaurangbranschen har under flera år varit en utmaning. Och när vi frågar runt bland kommunens krögare svarar en av dem att det är tufft. Men på andra håll ser det ljusare ut.

Svårast är att hitta personal till ansvarspositioner, säger Sigrid Persdotter, hotellchef på Gränsö slott.

Svårast är att hitta personal till ansvarspositioner, säger Sigrid Persdotter, hotellchef på Gränsö slott.

Foto: Elin Lönn

Västervik2023-04-04 06:00

På Gränsö slott är man i stort sett hemma med höet när det gäller sommarens bemanning. Trots den rådande bristen på personal till hotell- och restaurangbranschen i stort.

– Vi har det ganska bra förspänt på så sätt att vi har många ungdomar som återkommer år efter år. De flesta studerar och vill passa på att arbeta och tjäna pengar på loven. Många av dem som ska jobba hos oss i sommar är just återkommande medan några är nya, säger Sigrid Persdotter, hotellchef på Gränsö slott.

– För närvarande saknas egentligen bara en erfaren hovmästare. Det svåraste är just att hitta personal till ansvarspositioner, personer som kan jobba kvällar och helger.

undefined
Ann-Charlott Rickne, hotelldirektör på Västerviks stadshotell, har överraskats av hur många riktigt unga som vill prova på att jobba i branschen under sommarlovet.

Även på Västerviks stadshotell ser läget ljust ut inför sommaren och semesterperioderna, berättar Ann-Charlott Rickne, hotelldirektör.

Även hon beskriver att man har många sommarvikarier som återkommer. Vissa säsongsarbetar i Västervik på sommaren och tar jobb på andra orter vintertid, andra pluggar och vill dryga ut kassan genom att jobba under sommarmånaderna.

– Just nu saknas bara enstaka personer, bland annat till receptionen, säger hon.

– Vi är måna om att bibehålla kontakten med dem som arbetar hos oss med förhoppningen att de vill återkomma.

Något som överraskat henne i vår är att många ungdomar i 14-15-årsåldern hört av sig med förfrågningar om sommarjobb.

– Det är roligt och spännande. Vissa har varit så unga att vi inte kunnat erbjuda dem jobb ännu. Som regel är de som jobbar hos oss från 16 år och uppåt. Någon är så ung som 15 år och då handlar det om enklare arbetsuppgifter som de får möjlighet att utföra.

undefined
Redan innan coronapandemin slog till för tre år sedan hade hotell- och restaurangbranschen svårt att hitta rätt personal. Martin Krüger, som driver Sjökrogen i Loftahammar, upplever att det bara blir svårare och svårare att rekrytera.

Krögaren Martin Krüger – som driver Sjökrogen i Loftahammar och Gertrudsvik Restaurang och café – bekräftar däremot det man ofta hör, att det är svårt att få tag i personal till restaurangbranschen. I synnerhet för att täcka upp behovet under sommaren och semesterperioderna. 

– Så är det och det är ju ingen nyhet. Jag upplever att det blir svårare och svårare. Vi är många som söker arbetskraft.

Restaurangen på Gertrudsvik klarar man som regel med året-runt-personalen samt eventuellt en till två extra medarbetare under högsäsong. Men till Sjökrogen i Loftahammar behövs fler. 

– Vi behöver stärka personalen men två-tre personer till, varav två kockar, säger Martin Krüger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!