- Det finns två anledningar till att det är färre sommararbetande ungdomar. Gratis arbetskraft och överetableringen av butiker. Om ett företag får 5 000 kronor för att ta en "Fas 3 arbetslös", plus att lönen betalas. Varför då anställa en ungdom som kostar pengar? Det är oroväckande, säger Henrik Tvarnö, ansvarig för "Facket på sommarjobbet", LO-distriktet sydost.
Från 2010-2011 ökade arbetsplatsolyckorna med 32 procent, för ungdomar med tillfälliga anställningar under juni, juli och augusti. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket. Ofta handlar det om lindrigare olyckor. Men även allvarliga olyckor och till och med dödsfall har skett.
- Det är svårare att få ett jobb idag. Då vågar man kanske inte säga nej om en uppgift känns fel, säger Henrik Tvarnö.
Hotell, restauranger, kiosker och mindre butiker, är de som sticker ut när det gäller sämre avtal.
- Där är det vanligt med så kallade "solskensavtal". Då blir ungdomarna lovade att få jobba heltid, om det är solsken. Är det molnigt eller regn får ungdomarna gå hem, för att företaget ska spara pengar. Efter lönerna är det här det näst största problemet vi stöter på, säger Henrik Tvarnö och fortsätter;
- Tittar man på Öland är hela ön ett problem. Det är mycket pengar som ska in på kort tid. Det är ganska typiskt på kuststäder som Västervik också, där det finns många säsongsarbetare. Men sammanfattningsvis får vi ge Västervik godkänt. Det ser bättre ut än det har gjort tidigare år.
Men trots allt är det ungefär 80 procent av företagen som sköter sig.
- Tio procent har missat avtalen och fixar ordning sina papper då vi hälsat på. Men sedan finns det tio procent som fuskar medvetet. De procenten är svåra att komma åt, säger Henrik Tvarnö.
Problemet är att finns det inget anställningsbevis, kan ungdomarna riskera att stå helt utan lön då sommaren är över.
- Det är några hundra varje år som jobbar hela sommaren, för att sedan inte få en enda krona i lön. Visst gäller ett muntligt avtal, men hur ska du kunna bevisa det? Då måste du spela in samtalet. Det ringer många arga föräldrar framåt hösten, men vi kan inget göra i efterhand, säger Henrik Tvarnö.
På Hemtex sommarjobbar 19-åriga Johanna Lundberg.
- Min mamma jobbar här, jag har ordning på alla papper. Däremot har jag vänner som arbetar på andra ställen, där det inte riktigt fungerar som det ska. Jag har sagt åt dem att kolla upp det, säger hon.