Svårare för de unga att få arbete

Det är svårare än någonsin att hitta ett jobb i Västervik i dag.
Arbetslösheten bland de unga har ökat med 43 procent på bara ett år.

Dyster arbetsmarknad. "Det största dilemmat när det gäller ungdomsarbetslösheten i Västervik är att det inte finns några ingångsarbeten", säger Lars Lowén.Foto: ANDERS LILJEGREN

Dyster arbetsmarknad. "Det största dilemmat när det gäller ungdomsarbetslösheten i Västervik är att det inte finns några ingångsarbeten", säger Lars Lowén.Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-09-01 00:25
Förra veckan var 423 ungdomar mellan 18 och 24 år i Västerviks kommun öppet arbetslösa eller sysselsatta i någon form av program.
- Det är illa. Varje vecka sedan vecka 23 har ungdomsarbetslösheten ökat, berättar Lars Lowén, ställföreträdande chef på arbetsförmedlingen i Västervik.
Jämför man med samma period förra året har ungdomsarbetslösheten ökat med 43 procent.

I juli var det bara fem kommuner i landet som har högre ungdomsarbetslöshet procentuellt sett än Västervik. (Se faktaruta). Sedan dess har arbetslösheten blivit ännu högre. I går var 710 personer under 25 år inskrivna på arbetsförmedlingen i Västervik.
- Historiskt sett brukar det vända om ett par veckor, säger Lars Lowén.

Att gå utan jobb direkt efter skolan gör att det är svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, har därför haft i uppdrag att bekämpa långtidsarbetslösheten bland unga i landet. För att komma tillrätta med problemet satsar man i Västervik, liksom i övriga landet, på olika typer av projekt.

Åtgärder, praktik eller utbildning, ska göra ungdomarna bättre förberedda på att ta ett jobb. Insatserna gör också att de försvinner från statistiken för långtidsarbetslösa.
Förutom de ungdomar som finns med i statistiken finns det många ungdomar som väljer att studera vidare fast de hellre skulle jobba om de hittade ett. Det är heller inte säkert att alla ungdomar som inte har något jobb finns registrerade hos arbetsförmedlingen.

Jämfört med 1990-talet är arbetslösheten bland de unga inte högre i dag. Men situationen för de unga Västerviksborna har blivit sämre. Problemet i Västervik är, enligt Lars Lowén, att de enklare jobben på Electrolux har försvunnit och andra industrier, som till exempel Elfa dragit ner.
- Det hårda klimatet på arbetsmarknaden ställer i dag mycket högre krav på utbildning och erfarenhet och det drabbar ungdomarna. Det blir ett slags moment 22, säger Lars Lowén.

För några år sedan åkte Lars Lowén runt på högskolor och universitets traditionella så kallade arbetsmarknadsträffar. Men det har han slutat med nu.
- Det ger inget längre. Företagen har nämligen slutat att komma dit.
För bara ett par år sedan kom det hundratals företagare, främst från industrin, för att "ragga upp" de nyutexaminerade.

Trots det dystra läget så finns det fortfarande hopp, enligt Lars Lowén.
- Inom en snar framtid går alla 40-talister i pension.
Då tror han att många av ungdomarna som i dag har flytt sin hemstad kommer tillbaka.
Lars Lowén hoppas också att ungdomsarbetslösheten ska minska i och med en ny statlig satsning. Sedan den förste juli är det möjligt för företagen att få anställningsstöd i 24 månader, när de anställer långtidsarbetslösa ungdomar. Totalt 300 platser har avsatts för det här i länet men då är det inte bara ungdomar det handlar om.
Kommuner med högst arbetslöshet i landetKommun Antalet arbetslösa, Arbetslösa,
18-24 år 18-24 år i procent
Motala 572 17,6
Arvidsjaur 75 16,0
Söderhamn 261 15,7
Nora 104 15,1
Bengtsfors 100 14,5
Västervik 355 14,4
Siffrorna avser juli 2005
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om