Svårare att få ledigt från skolan för semesterresan

Att få ledigt från skolan för en skidresa är ingen självklarhet. Skolan har blivit mer restriktiv med att bevilja ledigt utanför loven, enligt grundskolechefen Ewa Myhrén. "Det är viktigt för oss att poängtera att all frånvaro är missad undervisning", säger hon.

Skollagen har sett likadan ut sedan 2010, och enligt Ewa Myhrén har detta med ledigheter inte varit något särskilt omdiskuterat bland skolledare i Västerviks kommun.

Skollagen har sett likadan ut sedan 2010, och enligt Ewa Myhrén har detta med ledigheter inte varit något särskilt omdiskuterat bland skolledare i Västerviks kommun.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2024-03-03 06:00

I Solna dömdes en familj till böter på 50 000 kronor för att de åkte till Thailand i flera månader – trots att barnen inte fick ledighet beviljad från skolan. Domen har överklagats till hovrätten. 

Något liknande fall har inte förekommit i Västerviks kommun, enligt grundskolechefen Ewa Myhrén. Att föräldrar ansöker om ledigt utanför loven för att åka på semester, träffa släktingar eller av andra skäl sker dock med jämna mellanrum. 

Hur ser Västerviks kommuns policy ut när det gäller ledigheter utanför lov? 

– Vi följer skollagen, och det är rektorn som bestämmer om ledighet för enskilda angelägenheter. Skolan är jätteviktig, och all frånvaro är missad undervisning. Man går bara i skolan 178 dagar om året.

undefined
Skollagen har sett likadan ut sedan 2010, och enligt Ewa Myhrén har detta med ledigheter inte varit något särskilt omdiskuterat bland skolledare i Västerviks kommun.

Ewa Myhrén kan inte säga något generellt om när rektorn kan bevilja en ledighet. Men man ger inte ledigt om det krockar med nationella prov, förutom i undantagsfall. Annars handlar det om enskilda bedömningar. 

– Det beror på hur det går i skolan. Om eleven behöver vara i skolan, då beviljar vi inte ledigt. Rektorn har ansvar för att alla ska klara målen. Det är skollagen jättetydlig med. Det man exempelvis kan lyfta är elevens studiesituation, vilka möjligheter det finns att kompensera frånvaron och hur angelägen ledigheten är. 

Generellt har skolan blivit mer restriktiv jämfört med tidigare, då man vet att skolnärvaro är viktigt för att eleven ska nå målen, enligt Myhrén. 

Har det blivit vanligare att föräldrar ansöker om ledigt för barnen?

– Jag kan inte säga om det blivit vanligare, det har alltid varit så att en del familjer vill ha ledigt utanför loven. 

Rektorn kan delegera beslutet om att bevilja ledighet eller ej till en lärare, men bara upp till tio dagar. Ansöker man om mer än tio dagars ledigt under ett läsår är det rektorn som ska avgöra saken. 

undefined
En del vill passa på att åka på skidresa när det inte är sportlov, och ansöker om ledigt från skolan. Men det är ingen självklarhet att få ledigt.

Hur många är det då som ansöker om ledigt, och blir nekade? Vi mejlade ut frågor om ledighetsansökningar till samtliga rektorer på låg-, mellan- och högstadieskolor i Västervik, och har fått svar från sju skolor. 

Alphaskolan för man ingen exakt statistik över antalet ledighetsansökningar som kommer in från elever, men rektorn Thomas Holmgren uppskattar att det kom in ungefär tio förra året. Ingen av dem nekades, eftersom det rörde sig om enstaka dagar. 

undefined
Thomas Holmgren är rektor på Alphaskolan i Västervik.

Ljungbergaskolan kom det in totalt 45 ledighetsansökningar. Ett antal nekades, eftersom de översteg ett för stort antal dagar på ett läsår. 

Har antalet ledighetsansökningar ökat eller minskat under de senaste åren?

– Det man såg var att det blev en liten topp av ansökningar efter pandemin. Annars skulle jag säga att det är i stort sett samma som innan pandemin, skriver Gunilla Winqvist, rektor på skolan.  

undefined
Gunilla Winqvist är rektor på Ljungbergaskolan i Västervik.
undefined
Ljungbergaskolan i Västervik.

Loftahammar skola, Ringeltaubska skolan i Edsbruk och Överumsskolan finns ingen samlad statistik över ledigheter. Rektorn Roger Strandberg har i några enstaka fall nekat elever ledighet. 

För några år sedan började skolorna informera om att man är restriktiv med att bevilja ledigheter. Sedan dess upplever Strandberg att det kommer färre ansökningar för sådant som man inte ser som grund för att bevilja ledighet: som att åka och klippa sig, eller handla. 

– Vi ser inte heller ledighetsansökningar för dagar när elever har nationella prov nu, vilket vi gjorde tidigare.

undefined
Roger Strandberg är rektor på tre skolor i norra kommundelen.
undefined
Loftahammars skola.

Johan Berg på Åbyängskolan kan inte på rak arm säga att han nekat några elever ledigt. "Dock så är det bara längre ledighetsansökningar som kommer till mig som rektor, lärarna kan på delegation bevilja kortare ledigheter som rör sig om enstaka dagar", skriver han i sitt mejlsvar till oss. 

Skolan för inte statistik över ledighetsansökningar, men han kan inte se att de vare sig ökat eller minskat under de år han varit rektor på skolan. 

Har skolan blivit mer eller mindre restriktiv med att ge ledigt under de senaste åren? 

– Jag skulle nog inte säga att vi blivit mer restriktiva utan snarare bättre på att informera ut till vårdnadshavare. Vi har en närvaroplan som vi följer, som tydligt lyfter att all frånvaro är missad undervisning. Vi vill att våra elever ska vara i skolan och att skolan är viktig. Då vi jobbat intensivt med denna plan under ett par år så har vi kanske blivit just bättre på att informera ut.

undefined
På Åbyängskolan har rektorn inte nekat några elever ledighet.

Gunnebo skola kom det in 10 ansökningar om ledighet utanför loven förra året. Alla beviljades. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!