Svåra prioriteringar när rektorer köper in skolböcker

Fyra av fem rektorer känner sig begränsade när de ska köpa läromedel, enligt en ny rapport. Rektorer i kommunen som vi pratat med har olika uppfattningar om saken.

Det kan vara en utmaning för rektorer i kommunen att fördela de medel man har att röra sig med.

Det kan vara en utmaning för rektorer i kommunen att fördela de medel man har att röra sig med.

Foto: Ellen Kindstrand / Arkiv

Västervik2020-09-28 08:00

Enligt en rapport utförd av organisationen Läromedelsförfattarna – tillsammans med bland annat lärarfacken – känner fyra av fem rektorer att någonting begränsar dem när de ska köpa in läromedel till sina elever.

Hälften av rektorerna uppger dessutom att de tvingas prioritera vissa ämnen över andra när inköpen planeras. Det är ekonomiska förutsättningar som huvudsakligen ligger till grund för det här, slår man fast i rapporten.

Ann-Catrine Leicht är rektor på Marieborgsskolan.

– Vi rektorer är helt klart styrda av ekonomin gällande vad vi kan köpa in eller ej. Stundtals har kommunen också infört köpstopp och under långa perioder har jag som rektor varit tvungen att skriva till grundskolechef och förvaltningschef för varje inköp som måste göras, skriver Leicht i ett mejl.

Hon upplever att man ibland får prioritera vissa ämnen över andra.

– När vi prioriterar så har jag alltid samtal med personalen om vad som är viktigast just nu. Svenska och matematik prioriteras ofta av lärarna, men för övrigt diskuterar man i arbetslagen och försöker hitta gemensamma långsiktiga lösningar. Man samordnar inköpen och lånar av varandra. Personalen är duktig på att försöka göra det bästa av situationen. Något år kanske man vill satsa på ett nytt läromedel i ett ämne och ett annat år i ett annat ämne, skriver Leicht.

På Överumsskolan, Loftahammars skola samt Ringeltaubska skolan i Edsbruk är Roger Strandberg rektor. Han menar att man inte köper nya läromedel till alla ämnen varje år, utan återanvänder mycket. Enligt Strandberg utgör ekonomin en begränsning då han menar att man behöver prioritera vad man ska lägga pengarna på. Han lyfter även att man jobbar mycket med digitala läromedel.

Daniel Axelsson är rektor på Blackstad skola och ger en annan bild av situationen, han upplever ingen sådan problematik.

– Däremot är det ett problem att det inte finns kontroll på vilka som skriver läroböcker. Det är svårt att sålla bland läromedlen, säger Axelsson.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, bekräftar att rektorerna behöver göra prioriteringar.

– Vi har ett budgetsystem där vi lägger en stor del av medlen till skolans verksamheter nära eleverna. Vi lägger så mycket som möjligt till rektorerna och medarbetarna.

Angående köpstoppen menar Bengtsson att de varit få samt att de behövts då man överskridit sina tillgångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!