Svampsäsongen håller i sig i höst

Att fylla korgen med matsvampar kan förgylla det mesta i matväg. Chansen att hitta skogens guld är fortfarande stor.

Foto: Margareta Ljungblad

Västervik2007-10-06 01:06
- Det finns en hel del svampsorter kvar på säsongen som räcker fram till frosten kommer. Då är det först och främst trattkantarell och den vanliga kantarellen som finns i skyddade lägen i mossan i skogen. Här har vi praktexemplar, säger Jan Lind efter bara några meter in i Getterumsskogen.Vt följer med Jan Lind som är svampkännare. Han har varje år svamputflykter i Naturskyddsföreningens regi. Intresset för att lära känna olika svampsorter är stort och omkring 20-talet var med på den senaste höstutflykten med svamplockning.Jan Lind väljer ut de mest plockvärda på turen, till exempel de sena arterna som smörsoppen, blåmusseron och frostvaxskivling. Vinternagelskivling är svampen som han gärna plockar vid jultid för att ha läckerheten på julbordet.- Det är en tålig svamp som kan vara infrusen i is och snö men när den tinar så fortsätter den att växa. God är den också.Han strövar gärna i skogen varje dag och har naturligtvis svampkorgen med sig. Promenaderna har resulterat i en frys fylld av delikatesser.- Har man lite koll på de olika svampsorterna är skogen ett stort skafferi.Svampsäsongen var ovanligt tidig i år. Tidig värmebölja och därefter riklig nederbörd bäddade för den tidiga mängden av svamp..- Karljohan som var ovanligt tidig i år är en av de bästa arter jag vet. Ett tips är att skiva svampen och steka upp den i het olivolja och en vitlöksklyfta, det lovar jag är en delikatess om något.På svampjakten hittar Jan många svamparter. Den sammetsbruna mandelriskan tar han varsamt upp och visar att den är riklig på saft.- Väldigt viktigt är att få bort saften från handen, annars blir det blå märken, säger han och torkar av sig på mossan.Trattkantarell och svart trumpetsvamp hör till höstskogens skönheter. Rödgul trumpetsvamp, som är lik trattkantarellen, bär nu senhöstens bruna och gråbruna nyanser och växer gärna längs mosstäcken.Vandringen gav en god skörd med matsvamp. Jan poängterar vikten av att vara noga med hanteringen av svampen som man plockat.- I de flesta fall är det matsvampar som kan ställa till det med förgiftning. Många tänker inte på att svampen man plockat en varm dag inte ska bli liggande och göras i ordning vid ett annat tillfälle. Det ska ske omgående, säger Jan bestämt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om