Superman på slogantävlingar

Västerviksbon Mats Ewerlöf har tack vare sin originella hobby lyckats kamma hem många fina priser med slagfärdiga texter åt företags reklam för någon vara. Av alla vinster står OS resan till Sidney i Australien år 2000 som glanspriset.

Bästa stunden på dagen. Mats Ewerlöf kollar posten med spänning. Han har jämnt en tävling på gång och det är med posten han får veta om han har vunnit.  FOTO. ANDERS LILJEGREN

Bästa stunden på dagen. Mats Ewerlöf kollar posten med spänning. Han har jämnt en tävling på gång och det är med posten han får veta om han har vunnit. FOTO. ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-06-20 00:25
Han kan inte räkna dem alla men tippar på att det har blivit runt 150 till 200 vinster på de sista tio till femton åren som han skickat in slagfärdiga texter till tävlingar. Det är Mats Ewerlöf i Västervik som har förmågan att leka med ord och få det rätta stinget som slår i tävlingarna.
- Den senaste vinsten har jag inte hunnit packa upp ännu eftersom vi redan har ett fint möblemang, säger Mats skrattande.

Han visar paketen från ett byggvaruhus där vinsten består av teakmöblemang till trädgården.Det är inte det ända som Mats har dubbelt av hemma i villan på Holmgatan. Vinsterna genom åren har varit på lyxhotell både utomlands och i Sverige, kryssningar, fina spahotell över veckoslut, husgeråd och inredningar i mängd och mycket mera.
- Vi har fått resväskor så vi står oss resten av livet och en garderob är full med ryggsäckar, förklarar Mats.
Mats gör inget stort väsen av att han har denna förmåga att kamma hem fina priser. Istället menar han att det nu har blivit en sport att ha tio till femton tävlingar på gång och skulle han inte få mer än en t-tröja så sörjer han inte över det.
Det gjorde han inte heller när han i en schampotävling vann en volkswagen Beetle "bagge". Där var det vinstskatt och då valde Mats att sälja bilen och efter skatt få en lättförtjänt peng.
- Visst var det synd, en liten tuff bil. Men eftersom vi redan har en bil som är lagom till familjen så var valet inte så svårt. Hade jag varit ungkarl då hade jag inte släppt den, tror Mats.

-Tillsammans med hustrun Annica och dottern Karin har jag haft sådana upplevelser som jag aldrig i livet skulle kunna åka på under en vanlig semester. I Italien där vi under tio dagar var VIP-gäster kördes vi omkring med privatchaufför. Vi fick bland annat också besöka en känd pastafabrik där vi kände oss som kungliga, säger Mats och skrattar åt minnet.
Mats är ingen sportfantast men när han blev bjuden på biljetterna till tävlingarna på OS i Sidney så självklart fanns han och dottern Karin på läktaren.

- Vi hann med så många utflykter också som jag hade önskat att även Annica fått vara med om. Men priset var till två personer och Annica var gentil mot dottern. Jag får hoppas att jag vinner en resa till San Fransisco där tävlingsuppgiften består i att skriva något fiffigt om varför man vill åka till San Fransisco med en vän. Det är det som rör sig i huvudet på mig just nu för det finns en stopptid på tävlingen, berättar Mats.
Dessutom har Mats fått se VM i Wien i ishockey som är ett annat oförglömligt minne bland alla de andra.

Mats är sparsmakare. Han väljer alls inte vilka tävlingar som helst utan de får hålla viss klass. De flesta tävlingarna gäller reklam för hälsokostpreparat, livsmedel och skönhetsmedel.
- Mycket beror på vilken publik man vänder sig till i reklamen, ung publik då blir det lite mer rajtantajtan. Juryns sammansättning har också betydelse vad för slags text jag väljer. Finurliga, korta texter med knorr är de som jag känner bäst för, säger Mats.

Övning ger färdighet,menar Mats, som grunnar sedan han fått ett nytt tävlingsbidrag i sin hand, skriver ner stödord allt eftersom de poppar upp, improviserar och orden faller sedan på plats.
- Det är inget man gärna sprider ut bland andra slogansnördar som jag oftast träffar på resorna.I många tävlingar gäller det inte bara slogans utan även att få till det i en motivering.
Nu har Mats utvecklat sina talanger och går vidare med studier i ett internationellt hjälpspråk, Interlingua atomålderns latin som förstås av över 500 miljoner människor, som Mats tror kan bli till nytta för sitt skrivande inom turism och företag med mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om