Enormt gensvar: "Vilken kamp en del föräldrar har"

Margareta Eriksdotter blev rörd över gensvaret, när hon ordnade en temakväll om NPF-diagnoser i Västervik. Det kom 300 personer.

Margareta Eriksdotter och Catharina Cederlöv är anhörigkonsulent respektive samordnare på vuxenenheten.

Margareta Eriksdotter och Catharina Cederlöv är anhörigkonsulent respektive samordnare på vuxenenheten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-10-06 21:00

Kvällens gäst var en 49-årig kvinna som kallar sig Supermamsen. Hon har tre barn med NPF-diagnoser, alltså neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Till exempel autism och ADHD.

Av hänsyn till barnen vill hon inte vara med på bild, men hon delar generöst med sig av sin livsberättelse.

Det är alldeles tyst i Bryggaren, när hon pratar. Man kan bara ana att det finns många som sitter där i mörkret och känner igen sig.

Inte mycket blev som hon hade tänkt sig när Gabriella, som hon själv föreslår att vi kan kalla henne, blev mamma 2002. Som pedagog på en skola, hade hon inte tänkt tanken på att oroa sig över hur det skulle bli med barnens skolgång.

Senare blev just det hennes allra största oro.

Nu kan hon bli arg på sig själv över hur hon förr, som pedagog, såg på och bemötte föräldrar till barn med NPF-diagnoser.

– Jag tyckte att vårdnadshavarna överdrev barnets behov och svårigheter. Sedan tog jag klivet över till andra sidan.

undefined
Supermamsen har en blogg, där hon berättar om sitt och familjens liv.

Förutom problem med skolan, har det varit mycket strul med maten hos barnen. Gabriella, som innan tagit för givet att hennes barn skulle äta samma mat som resten av familjen, har fått finna sig i en rad speciallösningar.

Det här har förstås också påverkat familjens sociala liv.

– Vi har inte haft speciellt mycket gäster genom åren. Två av barnen tycker inte om det. Sedan är det jobbigt att orka städa innan.

Både Gabriella och hennes man har varit sjukskrivna för utmattning. Nu ser det ljusare ut för familjen, men det har varit en lång väg dit. Livet blev inte som hon hade tänkt sig, i alla fall inte just nu, men hon försöker glädja sig åt de framsteg hon ser och inte jämföra sin familj med andra.

– Myrsteg är också steg framåt. Glöm aldrig det, säger hon.

För mellanbarnet var det just de små, små stegen som gjorde att han till slut kunde komma tillbaka till skolan och få det bra där.

undefined
Margareta Eriksdotter och Catharina Cederlöv är anhörigkonsulent respektive samordnare på vuxenenheten.

Föreläsningen anordnades av kommunens anhörigstöd. Margareta, som är anhörigkonsulent, säger att hon hade hoppats att de skulle fylla hela teatersalongen, och så blev det nästan.

Vilka är det som är här ikväll?

– Mest kämpande föräldrar, säger Margareta.

Hon tror att det är många i publiken som känner igen sig i Supermamsens berättelse. Parallellt med att hon ska få det att fungera hemma, måste hon stångas med skola och myndigheter och hantera oförstående kommentarer.

– Vilken kamp en del föräldrar har, säger Margareta med eftertryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!