Det finns så mycket korkade fördomar om sallader. Det gnälls om kaninmat och tjejkäk.
Men faktum är att vi alla skulle må bra av att äta mera grönsaker året runt. Det gör nytta för annat än midjemåttet. Kropp, själ, plånbok och miljön gynnas allesamman av att vi fyller på med extra grönt på menyn.
Vintertid vill man dock gärna ha lite matigare känsla på sin sallad. Man ska bli mätt och belåten och kunna stå sig även på en nyttig sallad. Ett bra sätt är att grunda med en bas som mättar, till exempel bönor, linser, quinoa eller bulgur.
Det är nyttiga kolhydrater med lågt GI-värde som håller blodsockret i schack länge. Då behöver man inte lägga till så mycket kött, fisk eller ost för att få en allsidig sallad.
Kombinera gärna med lite grövre vintergrönsaker som rotfrukter eller kål. Nyttig mat med massor av fibrer för en billig penning.
Som en extra boost kan du alltid spetsa salladen med så kallade superfoods.
Hit hör till exempel pumpakärnor, alger, gojibär, blåbär, havtorn, tranbär och granatäppelkärnor.
Många bär finns numera att köpa torkade, vilket blir en både nyttig och god smakbrytning till de andra mer traditionella ingredienserna.
En skön dressing förhöjer smaken på hela härligheten. Men skippa färdigblandade varianter. De är sällan vare sig särskilt sunda eller goda. Mixa en näve färska örter med olivolja och citron i stället. Det är ett enkelt sätt att få både färg och smak på dressingen.
Jag har satt ihop några varianter på sunda och mättande vintersallader. Prova dig fram och se vilken som passar dig bäst. Eller plocka ut dina favoritingredienser från varje recept och komponera din egen supersallad.
Det finns inga fel när det handlar om naturens egna vitaminförråd. Blanda efter eget huvud, fantasi och grönsakstillgång.
Med rätt sorts sallad blir du både mätt, sund och stark. Det finns en sallad för alla.