Sunda och rejäla sallader

Sallad måste inte vara lätta sommarluncher.En sallad kan lika gärna vara rejäl mat som både mättar och gör gott.Vi bjuder på några av vinterns bästa sunda sallader.

Bönorna får smak av en skön örtdressing. Laxen fyller på med nyttiga fettsyror. Tillsammans blir det en mättande och nyttig sallad.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Bönorna får smak av en skön örtdressing. Laxen fyller på med nyttiga fettsyror. Tillsammans blir det en mättande och nyttig sallad.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Västervik2011-01-15 00:00

Det finns så mycket korkade fördomar om sallader. Det gnälls om kaninmat och tjejkäk.

Men faktum är att vi alla skulle må bra av att äta mera grönsaker året runt. Det gör nytta för annat än midjemåttet. Kropp, själ, plånbok och miljön gynnas allesamman av att vi fyller på med extra grönt på menyn.

Vintertid vill man dock gärna ha lite matigare känsla på sin sallad. Man ska bli mätt och belåten och kunna stå sig även på en nyttig sallad. Ett bra sätt är att grunda med en bas som mättar, till exempel bönor, linser, quinoa eller bulgur.

Det är nyttiga kolhydrater med lågt GI-värde som håller blodsockret i schack länge. Då behöver man inte lägga till så mycket kött, fisk eller ost för att få en allsidig sallad.

Kombinera gärna med lite grövre vintergrönsaker som rotfrukter eller kål. Nyttig mat med massor av fibrer för en billig penning.

Som en extra boost kan du alltid spetsa salladen med så kallade superfoods.

Hit hör till exempel pumpakärnor, alger, gojibär, blåbär, havtorn, tranbär och granatäppelkärnor.

Många bär finns numera att köpa torkade, vilket blir en både nyttig och god smakbrytning till de andra mer traditionella ingredienserna.

En skön dressing förhöjer smaken på hela härligheten. Men skippa färdigblandade varianter. De är sällan vare sig särskilt sunda eller goda. Mixa en näve färska örter med olivolja och citron i stället. Det är ett enkelt sätt att få både färg och smak på dressingen.

Jag har satt ihop några varianter på sunda och mättande vintersallader. Prova dig fram och se vilken som passar dig bäst. Eller plocka ut dina favoritingredienser från varje recept och komponera din egen supersallad.

Det finns inga fel när det handlar om naturens egna vitaminförråd. Blanda efter eget huvud, fantasi och grönsakstillgång.

Med rätt sorts sallad blir du både mätt, sund och stark. Det finns en sallad för alla.

Recept

Linssallad med halloumi och rostade rotfrukter

4 portioner, 30 minuter + blötläggning över natten

En mättande sallad med både fibrer och smak. Koka gärna lite mer linser när du ändå håller på. Bra att ha i kylen som bas till andra sallader.

2 dl puy- eller belugalinser
ca 5 dl hönsbuljong
1 gul lök, skalad, i bitar
2 lagerblad
1 dl rött vin
500 g blandade rotfrukter, skalade, i klyftor
10 romanticatomater
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 halloumi, tärnad
1 tsk hel spiskummin
1 nypa chiliflakes
10 oliver
1/2 citron
färsk basilika
Blötlägg linserna över natten. Skölj och lägg i en kastrull med buljongen. Lägg i lök, lagerblad och vin. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Häll av eventuell återstående vätska.

Lägg rotfrukterna i en långpanna, ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 20-30 min eller tills de blir mjuka och fått lite färg. Lägg in tomaterna mot slutet. Stek halloumin i panna med olivolja, spiskummin och chiliflakes tills osten fått färg.

Blanda försiktigt linser, rotfrukter, tomater, halloumi och oliver.

Pressa över citron och ringla över lite olivolja. Garnera med färsk basilika.

Grön bönsallad med lax och limekräm

4 portioner, 20 minuter

En riktigt dundernyttig och proteinstinn sallad med härliga smaker.

1 kruka basilika
1 knippa persilja
1/2 citron
1-2 tsk riven ingefära
1/2 dl olivolja
salt
2 burkar cannellinibönor, à 400 g, sköljda och avrunna
1 fänkål, tunt skivad
1 orange paprika, tärnad
1 chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung
1 lime
200 g kallrökt lax
Mixa örter med citron och ingefära. Tillsätt lite olja i taget medan du mixar. Smaka av med salt.

Blanda bönor, fänkål, paprika och chili i en skål. Häll över dressingen. Blanda yoghurt, honung och rivet limeskal. Smaka av med lite limesaft och salt. Lägg laxskivorna ovanpå bönsalladen. Klicka över limekräm och servera.

Quinoasallad med rödbetor, spenat och getost

4 portioner, 30 minuter

Färggrann och matig sallad med gott om välgörande järn och antioxidanter.

2 dl quinoa
4 dl grönsaksbuljong
5 färska rödbetor, kokta och skalade
1 påse babyspenat
100 g mjuk getost
1/2 dl rostade pumpakärnor
olivolja
1/2 citron
solrosskott
2 msk balsamglaze
2 dl färdig hummus
Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet, i buljong. Låt svalna något. Skär de kokade rödbetorna i klyftor. Blanda quinoa, rödbetor och spenatblad. Smula över ost och strö på pumpakärnor. Ringla över olivolja och pressa över citron.

Garnera med solrosskott och ringla över balsamglaze. Servera med en klick hummus till varje portion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om