Studiedag för skolpersonal

I pedagogiskt möte med forskaren Hans-Åke Sherp fick 90 lärare ett meningsbyte om vardagsnära problembaserad skolutveckling.

Nya impulser. Biträdande rektor Marianne Gustafsson på Ankarsrums skola passade på i en paus att få några ord med föreläsaren och forskaren Hans-Åke Scherp vid Karlstads universitet.Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Nya impulser. Biträdande rektor Marianne Gustafsson på Ankarsrums skola passade på i en paus att få några ord med föreläsaren och forskaren Hans-Åke Scherp vid Karlstads universitet.Foto: MARGARETA LJUNGBLAD

Foto:

Västervik2007-03-27 00:25
Skolpersonalen i södra landsbygden är ansluten till nätverket PBS (problembaserad skolutveckling). Varje skola utgår från sitt vardagsdilemma och granskar problemet från olika vinklar.
- Vi har arbetat med lärsamtal i olika perspektiv i många år och för att få en puff framåt i vårt arbete, bjöd vi in föreläsaren Hans-Åke Scherp, berättar biträdande rektor Marianne Gustafsson på Ankarsrums skola.
Hans-Åke Scherp är filosofie doktor i pedagogik vid Karlstads uneversitet och forskar om skolutveckling och elevers arbetssätt. Han har psykologförbundets specialistbehörighet inom skolområdet. För närvarande leder han tre större forskningsprojekt som handlar om förståelseorienterad och vardagsnära skolutveckling.

Frågor, tankar, reflexioner fick stort svängrum. Förmiddagen ägnades åt fördjupning i lärandets utveckling enligt PBS arbetsmetod.
- Nya erfarenheter och lärdomar byggs successivt upp i detta möte och nya frågor leder till nya utvecklingsområden.
- Genom att skapa goda lärmiljöer för lärare utifrån de upplevda vardagsproblemen fördjupas förståelsen av problemens natur. Denna kunskap ökar sannolikheten för att finna goda lösningar och utveckla den pedagogiska verksamheten. Viktigt är att pedagoger fattar egna kloka beslut.

Under eftermiddagen samlades personalen i grupper för diskussion om utveckling i lärandets möjligheter och svårigheter. för att ge bästa hjälp åt barnen.
- Det gäller att våga ta ut svängarna för att åstadkomma förändringar som kan bli till en bra lösning, säger Hans-Åke Scherp när han går runt och följer gruppernas diskussioner.
Forskning om skolans utveckling har pågått sedan 1950-talet. PBS startade sitt nätverk för några år sedan. Hans-Åke Scherp är forskningsledare och huvudansvarig för utvecklingsprojekten och organiserar tillsammans med sina medarbetare olika former av lärarmöten.
- Vi har 8 900 skolor i landet med i nätverket. Det innebär 12 000 lärare som förkovrar sig med att få en bra skolutveckling, berättade Hans-Åke Scherp.

I Ankarsrum skola har man arbetat ett par år med nätverket för problembaserad skolutveckling.
Just nu är det studier kring barn med särskilt behov som gruppen arbetar med.
Arbetet sträcker sig över olika teman för att kunna utveckla den enskilde elevens behov.
Vid årsskiftet görs en individuell utvecklingsplan som för varje barn ska vara framåtsyftande. Utvärdering av planen sker tillsammans med elev, lärare och förälder.
- Erfarenhets- och utbytesdag har gruppen vid lämpliga tillfällen och då dokumenteras materialet. Vi tycker att det är ett bra sätt att få en överblick på vårt arbete, säger Marianne Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om