Studiebesök och prisutdelning för kommunens mjölkproducenter
Under måndagskvällen inbjöd Arlas Frödingekrets sina medlemmar till ett studiebesök vid den nya mjölkpulverfabriken i Vimmerby. 250 före detta, nuvarande och eventuellt blivande mjölkproducenter visades runt i den imponerande anläggningen.Frödingekretsen omfattar mjölkproducenter i Västerviks och Vimmerby kommuner.
Slutet system. Processen i mjölkpulverfabriken är helt sluten. Det besökarna ser är stora silon och massor med ledningar och rör.
Foto:
Fabriken har 70 anställda, många kommer från Arlas nedlagda pulverfabriker i Kalmar, Kimstad och Falköping.
Sedan starten i slutet på förra året har det varit en del inkörningsproblem, något som är lätt att förstå när man som besökare får titta in fabrikshallarna genom stora skyltfönster och ser alla tekniskt avancerade system. Den övervakande personalen sitter mest vid dataskärmar och är klädda mer som sjukhuspersonal än som fabriksarbetare. Hygienen är förstås mycket viktig, att hålla fukten utanför pulverbehållarna är också ett måste.
De 45 000 ton mjölkpulver som produceras håller en fetthalt på 26 procent och går till 90 procent på export. Tio procent av exporten hamnar inom EU. Just nu är Oman och Sri Lanka de stora importörerna.
Beslutet att investera 800 miljoner i en ny anläggning och att lägga den i Vimmerby var en ganska utdragen process. Vimmerby vann kampen i konkurrens med Eksjö och Mönsterås.
- Vi räknar med att investeringen i fabriken skall vara betald inom fem år, säger platschef Kjell-Åke Holm.
I den nya fabriken har Arla börjat tillverka pulver som har hög fetthalt, en anpassning till EU:s jordbrukspolitik och ett sätt att ta till vara det fett som kon producerar och som tidigare blev till svårsålt smör.
Man räknar med att i framtiden börja förpacka pulvret i mer konsumentvänliga förpackningar. Om det kommer att ske i Vimmerby är ännu oklart, att man kommer att bygga förpackningsanläggningar i andra länder, närmare konsumenterna, är däremot ganska klart.
Energin som kräv för att hålla fabriken i gång hämtar man från det egna fliseldade värmeverket. En del av spillvattnet hamnar i kommunens reningsverk, något som under inkörningstiden har gett upphov till en del problem, bland annat med dålig lukt. Det vatten som blir kvar när man tagit till vara mjölkens övriga beståndsdelar hamnar i en damm i skogen för vidare befordran till Stångån.
Efter besöket i den nya anläggningen inbjöd Arla till middag följt av den sedvanliga utdelningen av förtjänsttecken till duktiga mjölkleverantörer.
Från Västerviks kommun fick Eva Carlsson på Möckelhults gård ta emot silverplakett. Sune Karlsson och Pia Johansson från Gällerstorp utanför Gamleby fick diplom och Lars Carlsson från Altona utanför Edsbruk fick en silversked för 25 plus nio års prickfri mjölkleverans.
Göran Andersson från Grånsten har fått sin guldmedalj tidigare under året från kungen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!