Studenters nykterhet kollas utanför kyrkan

Myndiga studenter har själva ansvaret, men avslutningen bör firas värdigt.

Västervik2003-06-06 06:00
Alkohol och studentexamen verkar höra ihop. I Sverige tar man sig ett glas när man vill fira och studentexamen är definitivt ett tillfälle att fira. Risken är att det blir för mycket av det goda och utanför S:t Petri kyrka kommer det att bli nykterhetskontroll på initiativ av Gymnasiet innan de blivande studenterna får komma in.
- Vi kommer att stå vid ingången till kyrkan och bedöma dem, säger gymnasiechefen Staffan Erlandsson.
Förra året blev avslutningshögtiden inte så städad som man kunde önska, dels på grund av att elever distraherades av den pågående matchen mellan Sverige och Nigeria i fotbolls-VM, dels på grund av onykterhet.
- Det är möjligt att det var på det sättet. Vi ska göra vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Staffan Erlandsson.
Ungdomsprästen Eva-Lena Karlsson har informerat på Gymnasiet inför examen om hur man beter sig i kyrkorummet, men frågan om hur man handskas med alkohol överlåter hon till lärarna.
- Nykterhetskontroll behövs för att det var ganska stökigt förra året och kyrkorummet är ett rum för stillhet och eftertanke, säger hon.
Många blev irriterade på att det var stökigt längst bak i kyrkan under förra årets avslutningshögtid.
- Jag tycker att det är en högtidsstund som man ska minnas när man är kanske tio år äldre och om man har druckit kanske man inte gör det.
- Däremot tycker jag att det är lite tragiskt att tillrättavisa elever innan de fått chansen. De får skörda vad andra sått.
- Det är inte hårdare än vad det brukar vara, vi bara försöker värna om att det blir så bra som möjligt, säger Staffan Erlandsson.
En god och värdig avslutning, det är nyckelorden för gymnasiechefen Staffan Erlandsson. I skolan har man hållit samtal med eleverna för att de ska vara medvetna om detta och sköta sig på examensdagen. Men han känner inte till att någon blivit avvisad från kyrkan för att de varit för berusade på senare år, däremot har det hänt för många år sedan.
- Jag tycker att man ska vara återhållsam med champagnefrukost och istället ha en trevlig samvaro med sin mentor eller klassföreståndare innan utsparken.
Just därför välkomnar Staffan Erlandsson den drogfria studentfestival som anordnas i Slottsruinen imorgon.
- Vi accepterar självklart inte att någon elev är påverkad, och vi vädjar till föräldrarna att de ska prata med sina ungdomar. Eleverna är ju myndiga, men föräldrarna måste känna ansvar och inte medverka till att de får alkohol.
Vad händer om någon elev är för onykter?
- Varje mentor/klassföreståndare följer sin klass och är någon elev onykter ringer vi deras föräldrar så att de kan komma och hämta sin tonåring, säger Staffan Erlandsson.
Barn- och utbildnings-nämnden är ansvarig för skolfrågor, men ordföranden Mats Hugosson (c) säger att i slutändan är det individen själv, alltså den myndiga studenten, som har ansvaret.
- Personligen tycker jag att alkohol inte har något att göra med offentlig verksamhet. Om det förekommer champagnefrukostar utgår jag från att det sker i deras egen regi, säger Mats Hugosson (c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Nykterhetskontrollen utanför kyrkan tror han kan ha en dämpande effekt, även om det redan är för sent att göra något när eleverna redan druckit.
- Det är en informationssak från skolans och våran sida. De är myndiga, men föräldrarna bör se till sina barn. De har ett stort ansvar för sina barn, det har jag alltid tyckt. Vi kan inte lägga över ansvaret på skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om