Studentbostad på Internet

Linköping tar ny teknik till hjälp. Fortfarande kan det bli tufft att få bostad till terminsstarten.

Västervik2004-07-20 01:00
Att bli student handlar inte bara om att ta sig in på en utbildning      man måste ha någonstans att bo också, och det kan vara hård konkurrens om bostäderna. Centralt är ett vanligt önskemål från studenterna, billigt är ett måste.
För att möta anstormningen av nya studenter i Linköping till hösten presenterar Studentbostäder, dotterbolag till kommunala Stångåstaden, ett nytt system. På en hemsida kan alla som är inskrivna eller har sökt till Linköpings universitet anmäla sig till studentbostad via en hemsida.
- Vi tycker att vi har fått färre telefonsamtal från studenter i år än tidigare, säger Simon Bergwall, ansvarig chef på Studentbostäder.
Genom att gå in på hemsidan och registrera sig kan man se alla Studentbostäders lediga bostäder. Man kan också gå på virtuell visning i några av bostäderna och anmäla sitt intresse för en viss bostad. Turordningen baseras på ett system med köpoäng, där varje dag i kö ger ett poäng. Studenter som har barn får tillgodoräkna sig 300 extra köpoäng.
- Det ser väldigt bra ut, säger Simon Bergwall. Förra veckan hade vi mellan 1 300 och 1 600 besökare per dag.
Tillgången på studentbostäder i Linköping är något större i år än förra året. Studentbostäder har i år 280 korridorrum som blir lediga 1 augusti, jämfört med 225 förra året.
- Tidigare år har de som har sökt studentbostad fått en sådan senast i oktober eller november, säger Simon Bergwall.
De rum som blir lediga under augusti och september kommer att tilldelas nyantagna studenter. De som inte redan bor inom pendlingsavstånd till Linköping kommer att prioriteras.
I Kalmar är trycket på studentbostäderna något mindre än i Linköping. Ett problem som man har i Kalmar är dock att många gamla studenter bor kvar i studentbostäderna fram till sista augusti eftersom sommarmånaderna är hyresfria, vilket betyder att nya studenter kan bli husvilla precis i början av höstterminen.
Då gäller det att hitta en tillfällig lösning, men det brukar gå att ordna, enligt Ann Fust, förvaltningschef på Högskolan i Kalmar. Sedan lugnar det hela ned sig och man kan hitta mer långsiktiga lösningar.
- Det brukar lösa sig, säger Ann Fust. Vi har ett bra samarbete med hyresvärdarna, både kommunala och privata. Dessutom jobbar studentkåren jättebra med det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om