Strömmingsburgare och rökt ål på Händelöp
I lördags var det dags för den tionde upplagan av Skärgårdens dag på Händelöp. Och allt var som vanligt. För varför ska man ändra ett vinnande koncept?
Eftertraktad burgare. Foto: Anders Liljegren
Foto:
- Vi har varit oroliga hela veckan, säger Lisbet Looström-Karlsson, ordförande i Händelöps Damer som arrangerat dagen, och spanar upp mot himlen, kisar lite. Oron var obefogad.
Människor med sommarlätta kläder strosade i sakta mak mellan försäljarnas stånd.
"Ta gärna båt eller cykel" uppmanade arrangörerna inför skärgårdsdagen. Men den uppmaningen hörsammades inte av många. Rader av bilar i täta led stod parkerade längs vägkanten. Och det var tätt mellan besökarna. Arrangörerna uppskattar att 4-5 000 människor besöker Händelöp under dagen.
I år stod ett femtiotal utställare för försäljningen. I stånden trängdes tavlor, konsthantverk och varmkorv. Men vad som gör Händelöps skärgårdsdag speciell är något helt annat.
- Det är ingen Skärgårdens dag på Händelöp utan strömmingsburgare. Inte heller någon utan den rökta fisken, säger Lisbet Looström-Karlsson.
Hon berättar att köerna till den rökta fisken började redan vid halv tio-tiden på morgonen. En av dem som köat är Anders Åkesson som seglat från Kalmar. Han besöker Händelöp för att proviantera inför den fortsatta seglatsen. Torsk och flundra hamnade i matkassen, om det senare också blev någon strömmingsburgare förtäljer inte historien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!