Strömmingsburgare och rökt ål på Händelöp

I lördags var det dags för den tionde upplagan av Skärgårdens dag på Händelöp. Och allt var som vanligt. För varför ska man ändra ett vinnande koncept?

Eftertraktad burgare.  Foto: Anders Liljegren

Eftertraktad burgare. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-07-16 00:25
Ovan de röda stugorna, strömmingsburgarna och den rökta ålen, spände sig en nästintill molnfri himmel kring bländande sol. När Skärgårdens dag anordnades för det tionde året i rad på Händelöp, låg man alldeles rätt i tid.
- Vi har varit oroliga hela veckan, säger Lisbet Looström-Karlsson, ordförande i Händelöps Damer som arrangerat dagen, och spanar upp mot himlen, kisar lite. Oron var obefogad.
Människor med sommarlätta kläder strosade i sakta mak mellan försäljarnas stånd.
"Ta gärna båt eller cykel" uppmanade arrangörerna inför skärgårdsdagen. Men den uppmaningen hörsammades inte av många. Rader av bilar i täta led stod parkerade längs vägkanten. Och det var tätt mellan besökarna. Arrangörerna uppskattar att 4-5 000 människor besöker Händelöp under dagen.
I år stod ett femtiotal utställare för försäljningen. I stånden trängdes tavlor, konsthantverk och varmkorv. Men vad som gör Händelöps skärgårdsdag speciell är något helt annat.
- Det är ingen Skärgårdens dag på Händelöp utan strömmingsburgare. Inte heller någon utan den rökta fisken, säger Lisbet Looström-Karlsson.
Hon berättar att köerna till den rökta fisken började redan vid halv tio-tiden på morgonen. En av dem som köat är Anders Åkesson som seglat från Kalmar. Han besöker Händelöp för att proviantera inför den fortsatta seglatsen. Torsk och flundra hamnade i matkassen, om det senare också blev någon strömmingsburgare förtäljer inte historien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om