Samtidigt som forskare varnar för att sill/strömming i centrala Östersjön håller på att överfiskas så höjer EU kvoten.
– Ekosystemet är redan helt rubbat. De når inte ens upp till de gamla kvoterna längre, säger Skoglund.
Samtidigt är han inte förvånad över beslutet.
– Det är pengarna som styr och nu håller de på att utrota strömmingen i Östersjön för pengarnas skull.
För centrala Östersjön har kvoten höjts med 32 procent. Det är mer än dubbelt så stor höjning som EU-kommissionen föreslog. Och även det förslaget kritiserades eftersom det, enligt forskare, baseras på osäkra underlag.
Kvoterna sätts efter vad som uppskattas kunna fiskas innan beståndet kollapsar. Men då tas ingen hänsyn till andra faktorer. Som hur viktig den här arten är för andra arters överlevnad.
Charles Berkow är analytiker på Östersjöcentrum. Han skriver att det här kan få stora ekologiska konsekvenser.
"Agerandet påminner om ökningen av kvoterna för den västra torsken som beslutades inför 2019. Två år senare hade det beståndet kollapsat."
Enligt Havs och vattenmyndigheten är beslutet "i linje med fastställda mål och principer om ett långsiktigt hållbart fiske". Men där håller forskare alltså inte med.
– Vi ser en nedåtgående spiral på de flesta arter i Östersjön och tittar vi på hur kvoterna är satta kan vi se att sill/strömmingskvoterna är betydligt lägre i dag än de var för 10 år sedan. Och trots att kvoterna har minskat har vi ännu mindre strömming än tidigare. Då tycker jag det är konstigt att höja kvoterna när man redan ser en sjunkande trend, säger Markus Nord på Naturum Västervik.
Han är inte själv forskare, men försöker hålla sig uppdaterad på den senaste forskningen.
– Framför allt är det storskaligt trålfiske som ställer till det, säger han.
Men om man nu vet om allt detta, varför väljer politikerna i EU att ta ett sådant här beslut?
– Jag tror att det handlar om socioekonomiska anledningar. För att inte de som lever av fisket ska behöva sluta fiska. Det är i alla fall inte tagit med ekologisk hänsyn.
Johan Skoglund tror att den enda räddningen är ett totalt stopp för det storskaliga fisket, för att kunna bevara det småskaliga lokala fisket.
– Jag tänker på vad som händer om några år? Om vi inte lämnar några strömmingar kvar för reproduktion så kommer vi snart inte ha några alls.