Beslutet var inte självklart. Det mognade fram för den 53-årige Västerviksbon.
Vi har berättat om själva försäljningen. För att få höra mer hittade Ivan Ström en glugg mellan eftermiddagens olika styrelsemöten, där han berättar lite mer om sin burgartid, över telefon från kontoret/bostaden i Vasastan i Stockholm.
Det handlar om västgöten som flyttade från Grästorp till Lidköping för att plugga fyraårig teknisk linje och sedan vidare till Kalmar för mer studier till ingenjör och börja jobba inom industrin.
Extrajobbet där på McDonalds ledde till en helt annan väg. Och det fick han en del pikar för.
Nu har han lämnat över tre av sina restauranger och sju är kvar. Sedan skulle han inte behöva jobba mer.
Utifrån detta får han 15 frågor till.
Vad var avgörande för att sälja?
– Inget dramatiskt. Ingen 50-årskris eller så. Jag hade kunnat fortsätta att förvalta i 20-25 år till, men jag har gjort allt man kan göra på McDonalds och är faktiskt en ganska rastlös person. Jag gick på magkänslan. Jag vet inte om jag gjort rätt.
Hur har 31 år med snabbmat varit?
– Det blev mat, men hade lika gärna kunnat vara kugghjul eller ballonger. Vad som helst. Det stora har varit att arbeta med människor. Jag har trivts jättebra med det. McDonalds engagerar folk. Man får en snabb återkoppling på om senaste besöket var bra eller dåligt.
Hör du ofta att ni säljer skräpmat?
– Nej, det har blivit bättre. Det var mer för åtta-tio år sedan. Säger man det är man inte påläst. Det gör mig irriterad. Vi är måna om råvarorna, bra kött och grönsaker.
Vad har du blivit? Fri, lycklig, stark, skygg, rik eller utbränd?
– Svårt. Jag har inte hunnit reflektera så. Man blir ödmjuk över hur komplext det är att driva företag. Det kan verka enkelt. Ofta är det unga människor i sitt första jobb. Jag ska inte säga att vi uppfostrat dem, men det handlar om mycket praktiskt.
Pengarna?
– Att bli rik har inte varit något mål, men pengar ger frihet att kunna välja. Du blir inte lyckligare med mer pengar. De ger inte heller något besvär. Jag kanske inte behöver jobba mer, McDonald's har helt klart varit en bra investering för mig, men för egen tillfredsställelse kan jag inte slå dank. Jag har aldrig tyckt om att vara i centrum. Jag är mer bekväm i bakgrunden.
Vad vill du göra nu? Vad toppar listan?
– Inge direkta saker. Jag har rest mycket och varit mycket frånvarande. Jag vill bli mer närvarande och komma lite närmare våra två barn i vardagen. Jag vill göra roliga saker. Min fru Louise och jag tycker om att cykla och åka skidor. Jag kanske tar upp golfen.
Blir det ett lugnt första halvår?
– Haha. Jag är rädd att det inte blir det. Det är mycket med att överlämna restaurangerna och med mina styrelseuppdrag.
Du efterlyser hungriga efterträdare till restaurangerna. Är du mätt?
– Nej, jag är nyfiken.
Hur ofta äter du burgare?
– Jag har aldrig haft matlåda till jobbet. Alla dagar jag är där äter jag något, det blir fem-sex dagar i veckan. Jag varierar, äter inte samma hela tiden.
Vad är godast på McDonalds?
– Quarter Pounder Cheese.
Var finns Sveriges godaste hamburgare?
– Det kan jag inte säga. Jag är så präglad av McDonalds. Visst är det kul att prova när nya hamburgerkedjor kommer.
Kommer McDonalds tillbaka till Västervik?
– Det kan jag inte svara på. Det avgör etableringsavdelningen. Det beror på läge och storlek på marknaden. Någon gång i framtiden kanske. Jag skulle nog säga att hoppet finns.
Hur bra är utbudet av hamburgare i Västervik?
– Väldigt bra för stadens storlek. Det finns bra restauranger över lag. Jag vet att flera haft det kämpigt med pandemi och lågkonjunktur. De skulle behöva få lite mer gratis.
Berätta om rötterna!
– Jag är uppväxt i Grästorp utanför Lidköping (vilket inte hörs på dialekten). 1991 flyttade jag till Kalmar för att plugga. Vi flyttade till Växjö. Jag saknade vattnet och av en tillfällighet flyttade vi 2001 till Västrum utanför Västervik. Nu har vi hus i Piperskärr och trivs jättebra. Det är svårt att släppa.
Vad ger Västervik?
– Kombination med delat boende i Stockholm och Västervik är bra. Jag får det bästa av två världar. Västervik är en härlig miljö. Det är enkelt att leva där, det är nära till allt. Inget är komplicerat. Det är inte för litet. Jag är ju en småstadsmänniska.
Fotnot: Med sätet i Västervik var Ivan Ströms företag Novilo kommunens femte lönsammaste företag med en redovisad vinst före skatt 2022 på 17 miljoner kronor, enligt Skatteverket.