Striden uteblev: "Den här debatten blev en teater"

Ett slöseri med tid. Urholkad och tråkig. Politikerna var inte nådiga när de själva recenserade måndagens budgetdebatt.

Jon Sjölander (i mitten) var inte imponerad av budgetdebatten. I talarstolen kallade han den för "urholkad och tråkig".

Jon Sjölander (i mitten) var inte imponerad av budgetdebatten. I talarstolen kallade han den för "urholkad och tråkig".

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-06-15 17:50

En sak var alla fullmäktigepolitiker ense om. Coronapandemin har ställt det mesta på ända, och gjort framtiden osäkrare än någonsin.

– 2020 kommer att bli ett historiskt år, sade Maud Ärlebrant (KD).

– Tänk om vi för ett år sedan fått höra att det var något positivt att vår kommun var glest befolkad, sade Kjell-Åke Larsson (C).

Redan nu vet man att skatteintäkterna ser ut att sjunka på grund av pandemin. Samtidigt ses tendenser till att kostnaderna för försörjningsstöd stiger. Dessutom vet man inte säkert i vilken utsträckning staten kommer att kompensera kommunerna för de kostnader man har i coronakrisen.

Däremot var politikerna inte alls eniga om hur man ska agera i det osäkra läget.

Den ena polen var Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. De menade att politiken i det här läget behöver ingjuta så mycket trygghet som möjligt hos de kommunanställda genom att fatta ett tidigt budgetbeslut. Den ekonomiska målsättningen är att klara sig över nollstrecket, men man flaggade för att de reserver kommunen byggt upp under ekonomiskt goda år kan behöva tas i bruk.

– Vi har bättre förutsättningar än många andra kommuner i det här läget, sade Dan Nilsson (S).

Den andra polen stod den ovanliga kombinationen Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet för.

– Vi vill vara pålästa och fatta beslut på ett bra underlag. De grunderna finns inte i dag, säger Leif Svensson (V), och hänvisar till den osäkerhet som pandemin orsakat.

Moderaterna höll visserligen med om att man ska kunna använda resultatreserverna i dåliga tider, och att det här kanske är de dåliga tiderna. Samtidigt argumenterade man för att det måste göras en djupare analys av kommunens behov efter pandemin.

De tre partierna argumenterade för att beslutet skulle tas först i november. Enligt kommunallagen ska ett budgetbeslut tas innan månadsskiftet november/december.

Den efterföljande budgetdebatten blev märklig.

Medan partier som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Socialisterna kom med inlägg så valde andra partier, som Moderaterna och Vänsterpartiet, att stå utanför.

Adrenalinnivån var inte hög. Förslag från Socialisterna som att avveckla samarbetet med Västervik Framåt och att slopa enprocentaren väckte inga motreaktioner. I de flesta fall nöjde sig partierna med att framföra sina förberedda inlägg. I princip inga replikväxlingar uppstod.

När debatten var slut klev Jon Sjölander upp i talarstolen:

- Jag tror att alla här inne är eniga om att dagens debatt varit urholkad och tråkig. Det är pinsamt å medborgarnas räkning.

Leif Svensson (V) var inte snällare.

– Debatten ledde inte till något annat än att timmarna gick.

Det blev en votering. Där vann S-C-MP-budgeten. Däremot fanns det ett tydligt medskick: Under hösten ska partierna arbeta vidare i tvärpolitiska grupper med frågor som rör bland annat skola och barnomsorg.

I november kan budgeten uppdateras, och novembermötet ska fungera som ett vanligt budgetfullmäktige. Då kan det dyka upp nya förslag som resultat från arbetet i de tvärpolitiska grupperna. Den enskilda partierna ska också ha full frihet att lägga förslag.

– Vi har varit tydliga hela tiden. Budgeten ska behandlas igen i november. Det kan hända saker under sommaren och hösten. Partierna kommer inte att ha några begränsningar i att lägga yrkanden, säger Dan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!