"Nära tre fjärdedelar av eleverna har ont i huvudet minst en gång i veckan." Så löd texten i en notis i VT för någon vecka sedan.
Uppgifterna kommer från en undersökning som gjorts bland högstadie- och gymnasieelever i Uppsala och Östhammar.
Höga siffror - som inte stämmer överens med verkligheten i Västervik, menar Eva Hagelin, skolsköterska på Ludvigsborgsskolan. Åtminstone inte bland elever hon möter.
- Huvudvärk förekommer, men jag upplever inte att det är tre fjärdedelar som har ont i huvudet, absolut inte.
Däremot är eleverna mer stressade idag. Eva Hagelin berättar att många har höga krav på sig själva, både i och utanför skolan. Läxläsning, projektarbeten och fritidsaktiviteter fyller dagarna, och för många känns det övermäktigt.
- Det handlar om att man inte kan strukturera upp sin tillvaro. Studieteknik.
Generellt är tjejerna mer stressade än killarna, enligt Eva Hagelin. Problemet är något som just nu diskuteras bland personalen.
Även på gymnasiet är det vanligt att elever söker hjälp för att de är stressade eller har huvudvärk. Pia Askbrant, skolsköterska, får varje dag besök från elever som har ont i huvudet. Det kan förstås ha olika orsaker, men många av dem har enligt Pia Askbrant en hög press på sig själva.
- Vissa elever har mycket överallt, både i skolan och på fritiden.
Man kan ha svårt att sålla bland aktiviteterna, och vissa vill prestera på topp i allt. I vissa klasser kan det dessutom vara rörigt och stökigt, vilket spär på stressen.
Pia Askbrant och hennes kollegor försöker hjälpa varje elev som söker för stressymtom individuellt. Några kan behöva lära sig att se sina egna begränsningar - medan andra behöver hjälp med att se vad de faktiskt är bra på, i stället för att fokusera på det negativa. Det handlar också om att få kontroll över sin situation, genom till exempel bra studieplanering. Under särskilt stressiga perioder måste man ta en dag i taget.
- Tänk att "den här dagen ska jag fixa". Och fyll på med något roligt. Avslappningsövningar är bra, och fysisk aktivitet i lagom mängd.
Pia Askbrant tror att dagens skola, med mycket projektarbeten och eget ansvar, kan bidra till en ökad press. Receptet mot det är, enligt henne, tydlighet från pedagogerna.
- Det är viktigt att man vet vad som förväntas av en, att det inte är så luddigt. Ramar och tydlighet.