Störtskur av frågor om gymnasielokaler
Stundtals sjöd luften av undertryckt vrede då föräldrar och elever på Tjustskolan fick tillfälle att ställa frågor om de framtida lokalerna till politiker och representanter för skolan. Barn- och utbildningsförvaltningen måste göra sig av med lokaler, men den förestående förändringen oroar och upprör.
Under attack. Känslorna var upprörda då politiker och tjänstemän ställdes till svars för de framtida omflyttningarna av de olika gymnasieprogrammen. Förvaltningschefen Lena Karlberg försökte dock gjuta olja på vågorna.Foto: Anders Steiner
Foto:
Det som är viktigt är att vi kan lägga mer pengar på utbildning och mindre på lokaler, sa gymnasiechefen Staffan Erlandsson.
Sedan vuxenutbildningen flyttade in i Tjustskolan för att dela lokalerna med barn- och fritidsprogrammet samt omvårdnadsprogrammet pyr ilskan hos elever och lärare som nu fått det mycket trängre. Planen är att i framtiden göra en rockad så att utbildningarna är fördelade på ett annat sätt mellan de befintliga lokalerna.
Ett förslag som fördes fram i går var att de båda gymnasieprogrammen ska flytta in i Teknikcentrum på Östersjövägen där nu teknikprogrammet huserar. Teknikprogrammet i sin tur kommer då att flytta in i gymnasiets huvudbyggnad. Detta förslag väckte oro för att omvårdnadsprogrammet inte ska kunna behålla sitt nuvarande arbetssätt med metodrum där praktisk undervisning i vård bedrivs. Men rektor Jan-Olov Andersson gjorde sitt bästa för att lugna farhågorna.
- Man skulle kunna docka paviljonger till teknikcentrum. Då får vi in båda programmen och även gymnasiesärskolan. Metodrum kommer att få plats.
På detta vis kommer den kommande elevtoppen då babyboomsbarnen kommer till gymnasieskolan att klaras av. En mamma undrade dock om det i framtiden skulle bli tvunget att flytta ytterligare.
- Nej, nu försöker vi hitta en långsiktig lösning som ska gynna alla, sa Staffan Erlandsson.
Tidigare förslag har varit att flytta bara ett av programmen på Tjustskolan, men det har resulterat i kraftiga protester.
- Efter att ha lyssnat på personal och elever har vi fått veta att de inte vill skiljas åt, sa Staffan Erlandsson.
Nu är tanken att låta de båda programmen följas åt och för att göra det möjligt måste Teknikcentrum utökas med baracker så att alla får plats. Tidigare byggdes Teknikcentrum om med tanke på att vuxenutbildningen skulle flytta in där, men så blir det inte eftersom elevantalet är för stort. Att lösa problemet med ytterligare baracker är inte ett alternativ, det skulle bli alldeles för dyrt.
Från gymnasiesärskolan finns det önskemål om att få följa med de andra programmen så att särskoleeleverna får träffa jämnåriga eftersom det är bra för dem.
De rektorer som representerade skolan hade svårt att bemöta de ilskna frågorna och till slut trädde förvaltningschefen Lena Karlberg in.
- Som anställd är man skyldig att medverka till de beslut som nämnden fattar. Rektorerna är professionella och tar fram bästa möjliga förslag. Bakgrunden till det här är ett beslut i fullmäktige att vi måste gå ur lokaler. Rektorerna har tagit fram det minst dåliga alternativet. När vi måste gå ur ytterligare lokaler för att behålla personaltätheten så är det bra om gymnasieskolan är samlad.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c) försökte också gjuta olja på vågorna.
- Det är inte säkert att förändringen kommer att bli till det sämre. Vi ska försöka ge en lika bra skola även med färre lokaler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!