Stort söktryck till få platser
I höst startar den tredje omgången av utbildningen i socialpedagogik på Högskolecentrum i Västervik. Sammanlagt känner sig 440 sökande manade, men det finns bara 30 platser på utbildningen.
Vill jobba med dem som hamnat snett. Annsofie Möller Andersson ingår i den första kullen av socialpedagoger som går ut från Högskolecentrum i Västervik om ett och ett halvt år. Hon har precis praktiserat inom frivården och har lärt sig massor både om sig själv och jobbet. Foto: Matilda Ahl
Foto:
I Västervik har utbildningen bara funnits sedan 2003 och yrkeskategorin socialpedagoger är hittills oetablerad på Östkusten. Västerut är socialpedagogerna numera eftersökta med sin breda kompetens med inriktning snarare mot individen än mot myndighetsutövning.
- Just i anstaltsvärlden är det som gjort för den här utbildningen, säger Ulf Jönsson.
Han arbetar inom frivården i Västervik och har de senaste 15 veckorna handlett Annsofie Möller Andersson som började på socialpedagogutbildningen 2003. Hon ingår i pionjärkullen som kommer att examineras i december 2006 och är mycket nöjd med utbildningen.
- Det intressanta är att man får både myndighetsutövningsdelen och inriktningen mot individen. Det känns som en bred plattform, säger hon.
Hennes tanke är att bli skolkurator, men visst kan hon tänka sig att jobba inom frivården också (till Ulf Jönssons lättnad).
- Det är ett jättespännande arbete, säger hon och faktum är att hon redan har klart med sommarjobb som vikarie för Ulf Jönsson.
Under parktiken har hon lärt sig massor.
- Framför allt mina egna positiva och negativa sidor. Det har varit väldigt självutvecklande, samtidigt som man sett mycket av myndighetsutövningen - vilken makt man har.
Annsofie Möller Andersson är inte helt grön innan hon började studera arbetade hon på Åbyskolan i Gamleby med ungdomar som "inte vill och kan", som hon uttrycker det.
- Fördelen är när man får mogna kvinnor. Det är en oerhörd skillnad hur Fia och en 20-åring möter klienterna. Det är en fördel att inte börja direkt på sådana program när man är 20 år, säger Ulf Jönsson.
Och Annsofie Möller Andersson håller med.
- Utan mitt jobb hade jag inte vetat hur jag skulle ta klienterna första dagen.
Socialpedagogerna har ett brett arbetsfält, de kan arbeta med barn som hamnat snett, människor med handikapp, inom missbrukarvård, kriminalvård, psykiatri och skola.
- De kan också arbeta med dem som riskerar att hamna snett, de som behöver stöd för att få del i samhället, säger Bibbi Rinsby Jansson, lektor på socialpedagogiska programmet i Vänersborg.
- En socialpedagog jobbar mycket med det som finns som utvecklingsmöjlighet hos människan. Man fokuserar inte så mycket på problemet, säger Ann Liss, avdelningsledare för sociologi och socialpedagogiska programmet i Vänersborg.
Västergötland är hårt drabbat av företagsnedläggelser vilket får sociala konsekvenser och här kommer socialpedagogerna in, säger Peter Spjuth som är programansvarig.
- Man vill ge ett stöd för de här människorna, men vi ska inte behandla dem - de flesta människor mår mycket bättre om vi inte behandlar dem.
I utbildningen ingår socialt arbete som huvudämne, men också pedagogik, juridik, statsvetenskap och organisationsteori.
- Vi tycker att det är en modern socialarbetarutbildning i det att man jobbar med människan och inte så mycket med behandling, säger Bibbi Rinsby Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!