Stort intresse för friskola

Friskolans initiativtagare Helena Wikström och Marie Tolf är förväntansfulla.  - Vi trodde aldrig att folk skulle bestämma sig så här snabbt, säger Helena Wikström.

Ny skola. Hus 17 i Gertrudsvik blir Sjöstadens friskola till hösten. Initiativtagarna Helena Wikström och Marie Tolf ser fram emot starten.

Ny skola. Hus 17 i Gertrudsvik blir Sjöstadens friskola till hösten. Initiativtagarna Helena Wikström och Marie Tolf ser fram emot starten.

Foto: Steiner Anders

Västervik2007-12-10 00:05
Hus 17 på Gertrudsviksområdet i Västervik är nyrenoverat. Utanför finns ännu ingen skolgård men Sjöstadens friskolas nyutexaminerade rektor Helena Wikström och läraren Marie Tolf har önskat gungor och mycket mer. Inomhus saknas än så länge plattor som dämpar ljudet, rum anpassade för brand och möbler. - Vi har funderat på att ta klivet jättelänge. Många har knackat oss på axeln och önskat en friskola. De på Gertrudsvik Sjöstad är dessutom jätteangelägna om att vi ska komma hit och kommunen har varit väldigt positiv hela tiden. Det är en win-win-situation, säger Helena Wikström som i dagsläget arbetar på Västrums friskola tillsammans med Marie Tolf. Friskolan riktar sig till förskoleelever upp till årskurs sex och till att börja med ska 55 elever gå på skolan. Sjöstadens friskola blir Västerviks tätorts första friskola på grundskolenivå. Men på sikt vill Helena Wikström och Marie Tolf även driva ett högstadium. - Det är jättemånga som har ansökt om en plats men det finns fortfarande platser kvar. Vi har till och med ett- och tvååringar på intresselistan, säger Helena Wikström som är skolans rektor och dessutom står som ägare till friskolan. Tanken är att sex lärare ska arbeta på skolan till att börja med. Och inte heller lärare har det varit svårt att få tag på. - Vi har inte annonserat men 33 personer har redan hört av sig och sökt jobb hos oss. Vi har ännu inte rekryterat färdigt men har redan en bra bas. Undervisningssättet grundar sig på Bilfrostskolans pedagogik. - I en vanlig skola har man matte i 40 minuter, svenska i ytterligare 40 och en kvarts rast. Det hackar sönder dagen. Våra arbetspass sträcker sig över hela förmiddagen, säger Marie Tolf och berättar att eleverna ska arbeta med olika teman. Exempel är vatten, vikt och volym. Först presenteras temat, sen delas barnen in i tre grupper som turas om att vara i skolans specialanpassade lokaler som kallas experimenthuset, läs- och skrivstugan och ateljén. Varför gör ni det här? - Vi är jätteintresserade av hur barn lär sig. Traditionen är att fröken står framme vid tavlan och pratar. En femtedel av barnen förstår inte något överhuvudtaget, säger Helena Wikström. - Friskolan ska vara möjligheternas skola där alla ska bli godkända. De som lär sig bäst sittandes på golvet får göra det. Vi är inte heller för läxor utan föredrar hemuppgifter. Läxan är inte att räkna matte i 40 minuter utan att exempelvis räkna antalet fönsterrutor på huset man bor i. Barnen ska förstå varför de gör saker, säger Marie Tolf. Konkurrerar ni med Västerviks övriga skolor? - Nej, vi är snarare ett komplement. Det här är något Västervik har väntat på ganska länge. Vi kommer att locka ett fåtal elever från varje skola, säger Helena Wikström.
Sjöstadens friskola
För mer information, www.sjostadensfriskola.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om