Stort intresse för småskalighet
Jordbruksminister Margareta Winberg besökte Grönt Veckoslut i Gamleby.
Margareta Winberg var gäst i Gamleby.
Foto:
- Detta är en del i en remissomgång och där jag tycker det är viktigt att få tala med er direkt, sa Margareta Winberg.
- Det har ju visat sig att det finns ett stort intresse med småskalighet. Det blir kortare transporter, vi minskar kväve och koloxid, vi får en bättre djurhållning, vilket betyder att lokalt producerad mat kommer att öka.
- Jag tror också att handeln skulle tjäna på att ta in mera lokalproducerat. Vi kan också säkra arbetstillfällen i närområdet, vilket är nog så viktigt, sa Margareta Winberg vidare.
Jan Movitz från Livsmedelsverket presenterade därefter rapporten, Lokal och regional livsmedelsproduktion, där han berättade en del om uppdraget, den omfattande lagstiftningen, tillsynen och avgifter, om kartläggning, analyser och förslag till åtgärder.
Christer Mattsson från Smultronboda i Björka Edsbruk presenterade sitt företag. Han talade om förädling och om huvudtesen som är att försöka klara företaget inom familjen och utan anställda. Han menade att detta är en livsstil som är nog så viktig. Han talade också om olika kontakter med myndigheter, utbildning med mera.
Ulla-Britt Hallgren driver företaget Montomater i Långrådna.
- Det som är extra viktigt för oss som sysslar med småskalighet är att vi har bra kvalité på våra varor, sa Ulla-Britt Hallgren som bland annat efterlyste hjälp från myndigheter på olika sätt.
- Hur når jag dit? Vem frågar jag nu när jag tänker börja med förädling av mina produkter som är grönsaker.
- Varför kan man inte öppna för hjälp över kommungränserna. Jag söker en form av trappsteg, sa hon vidare.
Annigun Wedin, agronom från länstyrelsen i Kalmar hoppas det går att jobba med lokal förädling för att få landsbygden att blomma. Hon talade också om hinder och möjligheter. Hur får vi ut våra produkter, var hittar vi kompetensen, hur klarar vi leveranserna.
- Det saknas en hel del information och speciellt då informationskanaler, sa Annigun Wedin bland annat.
Kristina Lindelöf från Vimmerby jobbar inom LRF, är ordförande i Smålandskorgen men jobbar också som egen fårfarmare. Hon talade om de problem som finns utanför livsmedelslagstiftningen, hon talade om att nätverk måste uppmuntras och att det måste bli flera småskaliga företag. Hon gjorde också en kortare presentation av projektet "Mat i Småland-Öland".
En paneldebatt följde där en rad åsikter ventilerades.
Där framkom bland annat att de egna producentleden inte gör det lätt, att samverkan är viktig, att man måste tjäna pengar man kan inte bli rik på bara en idé.
En annan menade att det är massa olika regler som lägger hinder i vägen, att det är för höga avgifter som gör att det inte är lätt att jobba med småskalighet.
- De regler som i dag gäller vid sjukfrånvaro av anställda är ett jätteproblem för oss som jobbar med småskalighet, sa Ulla-Britt Hallgren och fick medhåll av flera närvarande, bland annat.
Landshövding Sven Lindgren tackade alla närvarande både i panelen och övriga innan han i en kort sammafattning kom fram till att det gäller att, förädla för att överleva, att jobba med smålek istället för storlek, att det finns en stor sårbarhet om man inte kan hålla kvalité, att kommunerna behöver samverka över gränserna och att det behövs mera kompetensutveckling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!