Stort intresse för rent vatten

På eget initiativ håller lantbrukarna inom Kaggebofjärdens (Edsviken) tillrinningsområde på att praktiskt tillämpa EU:s vattendirektiv. De vill ligga steget före och har samlats i ett projekt som delvis finansieras av Leader plus, Kustlandet.

Foto:

Västervik2005-10-27 00:25
Avvattningsområdet till Kaggebofjärden omfattar avrinningsområden från Vindån, Långrådnaån, Vråkaån och en å från Snörum i Loftahammar som mynnar i Bredvassaviken.
Ett 50-tal personer samlades i Kårtorp under tisdagskvällen och lyssnade till intressanta föreläsningar som breddar kunskaperna.
Oceanografen Lars Rahm, Linköpings universitet inledde med en historik över "utvecklingen" i Östersjön. Med diagram visade han att syrebrist inte är någon ny företeelse men att en stor och bestående förändring kom efter andra världskrigets slut som en effekt av att vattentoaletter började användas, ett utökat transportsystem och konstgödning i jordbruket.

Han benade ut de olika teorier som finns om insatser för att "balansera" kväve eller fosforförekomsten och berättade om utsläppens storlek och huvudsakliga ursprung.
- Vi kommer förmodligen aldrig att kunna nå tillbaka till "Sörgårdens" rena skärgård, sade Lars Rahm. Befolkningsutvecklingen går inte att vrida tillbaka. Men vi kan göra mycket för att få en bättre miljö i Östersjön. Dit finns emellertid ingen enkel väg. Jag tror inte på några jätteingrepp utan på att begränsa både kväve och fosforutsläppen och så måste vi bereda oss på att det tar tid. Lång tid.

Eva Siljeholm, Norrköping har inventerat blåstången 1993 och 2003 i Arkösunds, Sankt Anna och Gryts skärgårdar. Hon berättade om den jämförande studien och det var ett uppfriskande, positivt föredrag med vackra undervattensbilder från hennes dykningar.
- Blåstången är en nyckelart i Östersjön, berättade Eva Siljeholm. Sju av tio djur i Östersjön är någon gång under sitt liv beroende av blåstången. Därför är det av stor betydelse att följa dess utbredning. Blåstången har också ett spännande kärleksliv som kulminerar i månsken!

Bilderna som Eva Siljeholm visade gjorde klart att blåstången har återhämtat sig rejält. I alla tre skärgårdarna har den trängt en meter djupare ner, under en tioårsperiod, och det ger en enormt stor yta sammantaget. Skillnaden mellan 1993 och 2003 var uppenbar på bilderna och trots Eva Siljeholm försiktiga optimism så ingjuter det hopp för framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om