Stort intresse för friår i Västervik
Fler ansökningar har kommit in än det finns tillgängliga platser.
? Så är det, men vår utgångspunkt är ju ändå att titta på vilka som behöver jobb, säger Gudrun Kristianson på Länsarbetsnämnden i Kalmar.
? Förutsättningen för att någon ska kunna ta ett friår är att han eller hon kan ersättas av en vikarie som fyller kriterierna.
För att få ett friårsvikariat måste man vara arbetslös och arbetshandikappad, invandrare eller långtidsinskriven.
? Dessutom måste man förstås ha den nödvändiga kompetensen för att kunna utföra jobbet. Vill till exempel en rektor på en skola ha friår så finns det kanske inte så många arbetslösa rektorer inskrivna.
Lösningen då tror Gudrun Kristianson kan vara att arbetsgivaren ordnar en kedja på arbetsplatsen. Den som vill ha ett friår ersätts av någon som redan finns där som sedan i sin tur ersätts av en vikarie på arbetsförmedlingen.
De flesta som ansökt om att få ett friår arbetar inom vården eller med utbildning och är mellan 45 och 59 år. Så såg det enligt Gudrun Kristianson även ut under försöksåret då vissa utvalda kommuner fick prova om systemet fungerade och det verkar även vara trenden i resten av länet. Vad det beror på tycker hon är svårt att spekulera om.
? Det kan ju ha att göra med att det är vanligare med vikariat på de här arbetsplatserna.
Friåret förutsätter också att man klarar en inkomstminskning. Ersättningen för den som väljer att ta ett friår är nämligen bara ungefär 85 procent av den a-kassa man är berättigad till. Friårsstödet kommer också att ha ett tak för ersättning på 621 kronor om dagen.
Några beslut är inte fattade än, och det finns ingen vet exakt när de berörda kommer att få veta om de beviljats friår.
? Jag har inte sett något datum än, men jag skulle tro att det blir senast i december, säger Gudrun Kristianson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!