Storslagna planer för Horn

Framtidens Hornsland tar form. Nya bostadsområden, vägar, badplatser och kommunalt vatten planeras i det populära fritidsområdet.

Ett nytt Horn. I skissen till fördjupad översiktsplan kan man se hur kommunen har tänkt utveckla fritidsområdet Horn. Flera nya bostadsområden, vägar och badplatser får plats och om det finns en efterfrågan i framtiden så finns det möjlighet att bygga för handel och skola.

Ett nytt Horn. I skissen till fördjupad översiktsplan kan man se hur kommunen har tänkt utveckla fritidsområdet Horn. Flera nya bostadsområden, vägar och badplatser får plats och om det finns en efterfrågan i framtiden så finns det möjlighet att bygga för handel och skola.

Foto:

Västervik2008-02-03 16:01
Kommunens mål med Hornslandet är att ta fram ett nytt attraktivt och modernt bostadsområde, utan att det blir ett traditionellt villakvarter. Samtidigt ska området få kommunalt vatten och avlopp.-På Hornslandet finns sedan länge många fritidsboenden och dessa har under senare tid mer och mer börjat utnyttjas för åretruntboende. Detta tillsammans med att standarden även i fritidshus ökat väsentligt har gjort att det uppstått akuta problem med vatten- och avloppslösningarna i området, säger planarkitekten Emma Oscarsson. Problemen varierar mellan de olika områdena, men många brunnar har drabbats av saltvatteninträngning, blivit förorenade av avlopp eller helt enkelt torkat. I den nya fördjupade översiktsplanen, som nu är ute på samråd, ökas byggrätterna och det ges förutsättningar för nya vägar, cykelvägar och kvarter. Bebyggelsen kommer att variera från småhus och villor, radhus och parhus till flerfamiljshus. Idag ser man inget behov av affärer och skolor på Horn, men i planen bereds sådan service plats. Till och med en busslinje finns med i skisserna.Förslaget är långsiktigt och avser perioden 2009-2035. Om alla möjligheter att bygga bostäder utnyttjas skulle det innebära 1980 nya bostäder och 5300 nya invånare. Med tanke på Västerviks blygsamma befolkningsökning de senaste åren är det kanske inte så troligt att Horn kommer att bli så tättbefolkat som planen tillåter. -Hornslandet ska inte formas som ett traditionellt villaområde, utan som ett modernt bostadsområde med ett allsidigt bostadsutbud och behövlig service. Målsättningen är därmed inte att fullt ut bevara karaktären utan att möjliggöra för en realistisk omvandling, säger Emma Oscarsson. Planen ska fungera oberoende av hur stor efterfrågan på tomter blir. Marknaden får styra detaljplaneläggningen och utbyggnaden.-Utbyggnaden delas in i etapper som fungerar oberoende av hur stor efterfrågan blir, därmed ska planen fungera oavsett om den blir fullt utbyggd eller om det inte blir några tillskott på bebyggelse, säger Emma Oscarsson.Kommunens förhoppning är att den nya planen ska binda ihop Horn med staden och bidra till en ökad inflyttning.
Horn
Idag finns det cirka 500 fastigheter på Horn. I dag utnyttjas drygt 20 procent av dem mer än åtta månader om året. En stor del av Hornområdet ägs av Bruno Bengtsson. Företaget Pepparängens förvaltnings AB äger marken kring Pepparängen, Bråtviken, Grönö och flera avstyckade tomter. Västerviks kommun äger Hornsvägen, Solbergs udde och bryggan vid Horns udde. Borgö ägs av Statens fastighetsverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om