Nyligen kom beskedet att barn- och utbildningsnämnden i Västervik ger tummen upp till ett fortsatt samarbete med teknik- och industrisatsningen Teknikcollege Östra Småland. Det industritekniska programmet är ett av programmen på Västerviks gymnasium som är certifierat av Teknikcollege, och i och med detta har kommunen även beslutat att rusta upp programmets lokaler.
– Vi använder ju lite andra läromedel än böcker, säger Per-Erik Dahl, rektor för bland annat det industritekniska programmet på gymnasiet.
– Maskinerna ser inte likadana ut idag som de gjorde för 30 år sedan. Det är mer datoriserat och automatiserat idag. Vi får nu in ny, modern utrustning, så att eleverna ska känna igen det när de kommer ut på arbetsmarknaden. De blir bättre rustade för arbetslivet, fortsätter han.
8 miljoner kronor har investerats i programmet, som har tre olika inriktningar; svetsteknik, driftsäkerhet- och underhåll samt produkt- och maskinteknik. Än pågår upphandlingar, men nya CNC-fräsmaskiner och svetsrobotar har redan flyttat in i lokalerna. Till sommaren ska hela golvet bytas ut.
– Då kommer vi stå oss väldigt bra i landet, när allt ligger på plats så ligger vi väldigt långt framåt. Det blir ett jättelyft för hela skolan, säger Dahl.
Julian Nilsson och Sebastian Bodin går andra året på svetsinriktningen. Valet av program till gymnasiet var inte solklart för någon av dem, men de är nöjda med sin utbildning.
– Jag trivs väldigt mycket, jag ångrar inte en sekund att jag valde det här. När man varit ute på praktik märker man att lokalerna och utrustningen vi har här på skolan är bra, säger Sebastian.
Vad tycker ni om att det satsas på ert program?
– Det är jättebra. Sakerna vi har här är dyra, men de håller länge, svarar Julian.
Petter Hellqvist är yrkeslärare på den maskintekniska inriktningen. Han berättar att kontakten mellan näringsliv och skola är viktig.
– När eleverna är ute på praktik så kommer de sedan tillbaka med olika erfarenheter hit och berättar om vad de sett eller fått göra. Den återkopplingen är jättevärdefull, säger Hellqvist.
Lokala företag som CNC-plåt, CNH Industrial och Richardssons är exempel på arbetsplatser där man kan få jobb efter utbildningen i Västervik. Någon vidareutbildning behövs inte, men man kan läsa vidare om man vill.