150-miljonersbygget i Gamleby drog i gång i april 2022 och har många nytänkande lösningar.
Regnvattnet från både den nybyggda hälsocentralen alldeles bredvid och nybyggda Åbylund samlas ihop i en 60 kubikmeter stor regnvattentank som grävts ner alldeles utanför byggnaden. Vattnet renas sedan med hjälp av ozon och lagras i en ren vattentank i väntan på att användas till spolvatten.
Åbylund har också en speciell typ av fönster, så kallade dynamiska fönster, som tonas när solen skiner och på det sättet släpper in mindre värme. Enligt Bostadsbolaget projektledare för bygget, David Högström, kan fönstren stänga ute upp till 80 procent av solens värmeinstrålning. Byggnaden har också solceller på taket, bland annat.
– Det är kul att vi ligger i framkant och har en teknik som gynnar miljön. Vi återanvänder resurser i olika tekniska system i våra byggen. I det här fallet använder vi dagvattnet till att spola med i boendets toaletter. Vi letar efter winwin-lösningar. Att koppla ihop teknik och miljö på ett bra sätt ger winwin, säger Andreas Horste, vd för Bostadsbolaget som också står bakom bygget.
Varje år nominerar tidningen Byggnadsarbetaren Årets Bygge. Utmärkelser för byggprojektet som slutförts under 2023 delas ut på en gala i Stockholm i mars nästa år.
I fjol vann Kvarteret Poolen i Solna, ett kvarter där bland annat en ny simhall byggts. Juryn lyfte bland annat fram följande: "Den innovativa fastighetslösningen ger nu plats för både arbete och rörelseglädje under samma tak.”