Större vattenskada i parhus: "Vatten i hela huset"

Natten mot tisdag fick räddningstjänsten rycka ut till en fastighet i Kvännarområdet där det uppstått en vattenläcka. "Det var vatten i hela huset", säger Peter Helge på räddningstjänsten.

Så här såg det ut på utsidan av huset. Vattnet har runnit från utkastaren och frusit till is.

Så här såg det ut på utsidan av huset. Vattnet har runnit från utkastaren och frusit till is.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-01-16 10:06

Larmet kom strax efter 04.00 natten mot tisdag, från Segersborgsgatan. Det var en vattentapp på utsidan av huset som frusit. Vatten sprutade in i bostaden och styrkan fick inrikta sig på att suga upp vatten och försöka rädda inredningen.

– Det kan nog bli en ganska omfattande skada, en längre renovering, säger Helge.

Han råder bostadsägare att se över sina vattenutkastare, och framför allt inte ha slangen kopplad. Kolla röret och tappen så noga som möjligt. Finns tendens till läckage?

Sådana här kalla nätter kan vattnet frysa i röret, och då expanderar det och kan få röret att spricka.

Har man tur sker det utanför väggen. Tråkigt, men hanterbart, som Peter Helge beskriver det.

– Men brister röret på insidan, och det sker mitt i natten när man sover, då kan det bli omfattande skador, säger Peter Helge.

Styrkan var på plats ett par timmar.

– Det är en tragedi för de stackare som drabbas. Det kan bli ett långt efterarbete, att man inte kan bo där på länge.

Vattenskador kopplade till vattenledningar i dåligt isolerade hus, eller vattenutkastare, är ett vanligt problem. Länsförsäkringar ger följande tips på sin hemsida.

  • Stäng av vatten till utvändig vattenutkastare om den inte är frostsäker. Töm även röret.
  • Koppla ur och ta bort vattenslangen.
  • Skruva av plastnipplar, till exempel Gardena-anslutningar. 
Vintern och vattenskador

Ett vanligt misstag är att villaägare glömmer vattenslangen i trädgården över vintern. Om vattnet i slangen når in i vattenutkastaren, alltså kranen i ytterväggen, kan röret frysa sönder. 

Om röret har fryst sönder märker du det ofta inte förrän det börjar tina. Det är alltså viktigt att koppla loss vattenslangen från kranen och låta vattnet rinna ut ordentligt. 

Det är extra viktigt om du har en vattenutkastare av äldre modell, som vanligen inte är självdränerande, vilket gör att vattnet stannar kvar inuti. 

Om du är borta länge eller har ett fritidshus som står tomt under vinterhalvåret, stäng av huvudkranen till vattnet. Det är viktigt att det inte finns vattentryck i ledningarna. 

Om du misstänker att ett vattenrör redan har frusit bör du också stänga av vattnet. Då kan du begränsa skadan när det sedan tinar och isproppen släpper. 

Källa: Villaägarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!