"Större region krävs för utveckling"
Tjustbygdens Sparbank ordnade framtidsdag med ekonomer och forskare.
Foto: ANDERS LILJEGREN, ANDERS STEINER, JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Många faktorer påverkar Västerviks framtida utveckling. Kommunen har en hög andel äldre jämfört med landet i övrigt och de äldre blir bara fler. Båtindustrin utvecklas, liksom turismen men jobben på dammsugarfabriken försvann och mer utflyttning av jobb kan vi förvänta oss. Något som gynnar bygdens framtid är innovation och nya produkter som utvecklas lokalt, som till exempel den här flyttbara verktygstavlan som tillverkas på Gigant Miljöteknik i Västervik.
Foto:
Därför behövs en regionförstoring menar Anders Flodström, rektor på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.
Båda två medverkade på tisdagen vid den årliga framtidsdag som ordnas av Tjustbygdens Sparbank i Västervik sedan tre år tillbaka. Inbjudna var både företagare, politiker och företrädare för offentlig sektor.
I seminarierna på Bryggaren deltog också Per Kårsnäs från Mälardalens Högskola som pratade om nanoteknik, Fredrik Härén som är kreativitetsentreprenör från Stockholm och matematikprofessorn Kimmo Eriksson som berättade om spelteorier och samhälle. Regionförbundets direktör Håkan Brynielsson talade om sydöstra Sveriges framtid.
Mycket handlade om framtiden för vår lilla del av världen. Västervik är inte en isolerad ö i det stora världshavet utan påtagligt berörd av vad som händer i Sverige och ute i världen. Det är Cecilia Hermansson och Anders Flodström rörande överens om.
- I de mindre regionerna blir det smärtsamma avbräck när jobben flyttar till Kina och Östeuropa, och de kommer inte tillbaka, konstaterar Cecilia Hermansson. Men då frigörs resurser som kan användas för utveckling. Ur kriser kan något gott komma, det visar erfarenhet från andra orter och från Sverige i stort.
Det hon pekar på som positivt här är vårt plastkluster där man med hjälp av forskning lyfter produktionen uppåt på förädlingsstegen. Hon menar också att politiska beslut om minskat risktagande för småföretag krävs för att skapa bättre företagsvillkor.
Anders Flodström efterlyser mer samarbete mellan forskning och företag, och regionförstoring:
- Plastindustrin här i Västervik kan inte själv skaffa den kunskapsförsörjning som behövs för att lyftas uppåt i förädlingskedjan, det krävs ett betydligt större nätverk för det. Den bästa kunskap som finns kommer att behövas för att hitta nya produkter som kan produceras här. Mer nationella nätverk och samarbetsformer krävs både på kunskaps-, innovations- och produktsidan.
Forskningen används för lite i industrin menar Anders Flodström, och hämmas av revirtänkande, både mellan samhällskikten och mellan regionerna:
- Det är viktigt att rika personer lokalt i Västervik är med i processen och stödjer utveckling och forskning.
Han pekar på den stadiga positiva utveckling av både hälsa och ekonomi som vi haft de senaste hundra åren.
- En miljard människor beräknas gå från fattigdom till medelklass under de närmaste tio åren. Det innebär förstås också en ökad efterfrågan på både produkter och tjänster. Därför måste vi ha en internationell marknad även för det lilla samhällets produktion.
Båda två ser en tågförbättring som det stora avgörande lyftet för Västervik, att kunna vidga regionen till Linköping.
En del i Västervik förutsättningar är vår befolkningsammansättning. Vi har en hög andel äldre, en grupp som bara växer i framtiden, och redan idag en hög andel fyrtiotalister. Detta kan tyckas pessimistiskt men behöver inte vara det.
- Det är en ödesfråga, menar Cecilia Hermansson. Utvecklingsmöjligheterna för framtidens tjänsteföretag, framför allt inom vård- och hushållstjänster, kan bli avgörande när efterfrågan ökar i takt med en åldrande befolkning.
- Vi fyrtiotalister är en positiv faktor i utvecklingen, vi har mycket kvar att ge än, påpekar Anders Flodström.