Större chanser till jobb efter språkprojekt

Svenskundervisningen för invandrare är oftast otillräcklig när det kommer till arbetsmarknadens krav och det gör det onödigt svårt för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Västervik2006-02-10 08:52
Det var bakgrunden till projektet Vägen Framåt som startades i maj 2004 och avslutades i somras, drygt ett år senare.
Projektet var ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, kommunens socialförvaltning samt Europeiska Socialfonden, ESF. Det varade under ett drygt år och avslutades i somras.
Syftet var att stödja personer med utomnordisk bakgrund att få arbete och egen försörjning. Detta genom att öka deras kunskaper och insikter om hur det svenska arbets- och samhällslivet fungerar. De flesta av deltagarna har genomfört utbildningen på Lernia och Vuxenutbildningen och vissa har även erbjudits praktik.

Totalt deltog 43 invandrare, ungefär lika många kvinnor som män, i projektet. De representerade 15 olika nationaliteter och 20 olika språk.
Av de 43 deltagarna i projektet hade i höstas 18 fått arbete av något slag medan tio gått vidare till fortsatta studier. Elva var arbetslösa men några av dessa hade då jobb på gång. Fyra personer stod av olika anledningar, exempelvis barnledighet, inte till arbetsmarknadens förfogande när projektet avslutats.

Ingegerd Hilding-Sjöblom på arbetsförmedlingen har varit projektledare för Vägen framåt och hon berättar att alla inblandade hittills är mycket nöjda med projektet. För många av deltagarna ledde projektet till sommarjobb som ju är en vanlig introduktion till arbetslivet för många som är nya på arbetsmarknaden.
- Många invandrare behöver bättre kunskaper än dem de får på SFI (Svenska för invandrare). Det handlar även om att göra mötena med svenskar mer självklara och att skapa en förståelse för de kulturella skillnaderna mellan arbetsplatser här och i deras hemländer. Dessutom har vi i den här kursen haft möjlighet att anpassa undervisningen individuellt utifrån den bransch var och en varit inriktad på.

Det svåraste har enligt Ingegerd Hilding-Sjöblom varit just att anpassa utbildningen efter de deltagande individernas olika förutsättningar. En del har kommit direkt från skolan medan andra har både universitetsutbildning och mångårig erfarenhet med sig i bagaget.
Nu är projektet över för den här gången men Ingegerd Hilding-Sjöblom hoppas på en fortsättning någon gång i framtiden.
- Frågan har faktiskt kommit upp från kommunens integrationsenhet om att starta projektet igen. Men ingenting är bestämt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om