Storövningen: Fylla, hot och vilsna personer

En kort men intensiv övning. Och med ett scenario som mycket väl skulle kunna inträffa i verkligheten. På måndagseftermiddagen pågick en övning med många inblandade i Tjust skärgård.

Jonny Larsson från Sjöfartsverket var nöjd efter måndagens korta men intensiva övning.

Jonny Larsson från Sjöfartsverket var nöjd efter måndagens korta men intensiva övning.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2018-04-16 21:00

Vid kajen i Lucernahamnen guppar de förtöjda räddningsbåtarna lugnt. Borta är doften av den dramatik som nyligen utspelat sig bland kobbar och skär inte långt därifrån.

Det är Sjöfartsverket som den här dagen hållit en av sina två årliga övningar i den region som sträcker sig från Ölands södra udde upp till Valdemarsvik. Nästa hålls i Oskarhamnstrakten någon gång i höst, berättar Jonny Larsson som är regional samordnare för området Kalmar län, Vättern och Bottenhavet.

Vad har ni gjort i dag?

– Vi har övat utifrån ett scenario kring en familj bestående av en man och en kvinna, deras barn och kvinnans far som befunnit sig ute på en ö. Det har varit alkohol inblandat och mannen har misshandlat kvinnan medvetslös och därefter gett sig iväg från ön. Han har dessutom varit hotfull och sagt att han ska ta livet av sig, berättar Jonny Larsson.

Uppdraget handlar därmed om flera olika delar. Dels eftersök då personerna som varit kvar på ön inte kunnat ange var de befinner sig. Dels sjukvårdande insatser på plats när den medvetslösa kvinnan väl hittats. Detta kryddat med en hotfull situation och behov av polisiär hjälp.

Flera instanser och båtar har deltagit i övningen – Sjöfartsverket, kustbevakningen, sjöräddningssällskapet i Loftahammar, räddningstjänsten, sjöräddningscentralen i Göteborg, SOS Alarm och ambulanssjukvården. Totalt cirka 30 personer.

Efteråt är Jonny Larsson nöjd.

– Alla övningar behöver inte vara jättestora utan framför allt ska de vara verklighetsbaserade och så måste man se till vad det finns för risker i området, säger han och utvecklar:

– Västervik har exempelvis viss fartygstrafik och mycket skärgård medan det på ett annat ställe kan vara ingen skärgård alls.

I övningen har flera olika radiokommunikationssystem samt mobiltelefoni använts, något som i sig kan vara ett störande moment som tar fokus från räddningsuppdraget.

– Men samtidigt är de ju professionella, de som övar. De är mycket duktiga och jag tycker att det gick jättebra.

Efter övningen hölls en samling där alla inblandade fick ge sin bild av övningen.

Vad kom ni fram till?

– Mest att vi måste förbättra och träna på en del detaljer i kommunikationen. Men samtidigt visade övningen på en effektiv samordning mellan de olika instanserna, berättar ambulanssjuksköterska Henrik Ryheden, som var en av dem som deltog.

marie.kerrolf@vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!